Dziś na blogu danie które powstało dzięki małej współpracy z makaronami MIĘDZYBRODZKIOryginalnie i harmonijnie skomponowane składniki tworzą syte i szybkie danie obiadowe miłe dla oka a co najważniejsze dla podniebienia, miłośnicy pleśniowych serów będą zachwyceni!Składniki250 g makaronu wstążki-użyłam MiędzybrodzkiSos:100 g sera pleśniowego200 g śmietany 18%5 łyżek mleka 3,2%90 g orzechów włoskich1 mała cebulka4 ząbki czosnku3 łyżki oliwy1/2 pęczka natki pietruszkisól morska do smakupieprz czarny świeżo mielony do smakuSposób przygotowaniaMakaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy tak jak w przepisie na opakowaniu.Odcedzamy.Sos: Orzechy włoskie rozdrabniamy delikatnie w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa lub wałkiem.Cebulę i czosnek obieramy siekamy drobniutko,szklimy w garnku z dodatkiem oleju,wrzucamy orzechy, całość smażymy 2 minuty cały czas mieszając.Dodajemy rozdrobniony ser wlewamy śmietanę i posiekaną natkę całość gotujemy do rozpuszczenia sera,wlewamy mleko,doprawiamy do smaku solą i pieprzem,zagotowujemy odstawiamy.Makaron rozkładamy na talerze polewamy przygotowanym sosem.