Wykonanie


Kochani kolejny przepis z wykorzystaniem zakwasu żytniego, w którym to, w ostatnim czasie, się rozkochałam. Od ponad miesiąca nie kupuję żadnego
pieczywa, sama piekę i chyba tak już zostanie, bo własnoręcznie wypiekany
chleb jest niesamowity w smaku. Ponadto jego przygotowanie i zapach roznoszący się po domu, wprawia mnie w relaksujący stan.Polecam! ;-)
Bagietki na zakwasie są bardzo pożywne, dzięki zakwasowi dodatkowo w miąższu jest bardzo dużo dziurek, a to sprawia że są miękkie i puszyste.Składniki na zaczyn:1/2 szkl. aktywnego zakwasu żytniego3/4 szkl.
mąki razowej1/2 szkl.
wodySkładniki łączymy ze sobą i pozostawiamy w misce na 12 godzin.Składniki na ciasto właściwe:- w/w zaczyn- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
mleka- łyżeczka
soli- łyżka
oliwy z oliwekCiasto wyrabiamy około 15 minut. Formujemy 3 skręcone rolki. Układamy na blaszce, przedzielone papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość. Pieczemy 50 minut w piekarniku. Wlejcie
wodę do garnuszka metalowego i wstawcie go do piekarnika. Wydobywająca się para
wodna, spowoduje że
bagietki będą jeszcze bardziej chrupiące.



Smacznego!