ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie

Chleb pszenny na zakwasie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chleb pszenny, bardzo mięciutki (gdy był ciepły miałam wrażenie, że wnętrze przypomina bułeczki pszenne) z bardzo chrrupiąca skórką i niedużymi dziurkami miąższu. Prosty do wykonania, a ciasto miłe do wyrabiania i nie przysparzające problemów. Przepis pochodzi z blogu Tatter, i również Tatter cytuję przy wykonaniu.
Składniki:
397 g zakwasu pszennego (166% hydratacji)
255 g wody (o temperaturze 28ºC)
85 g mleka skondensowanego niesłodzonego
723 g mąki białej pszennej chlebowej
17 g soli
Wszystkie składniki oprócz soli włożyć do miski i dobrze wymieszać (około 3 minut). Zakryć szczelnie i pozostawić na 20 minut. Dodać sól i zagnieść sprężyste ciasto o dobrze rozwiniętym glutenie (około 6 minut). Zostawić do wyrośniecia w cieplym miescu na 6 godzin, w tym czasie odgazowując ciasto dwukrotnie, co 2 godziny.
Wyrośnięte, odgazować lekko (bardzo lekko) i podzielić na 2 części. Ukształtować dwa bochenki (740g każdy) i włożyć je do koszy do wyrastania złączeniami do góry. Zostawić szczelnie opatulone płótnem i folią na 2 godziny. Gotowy bochenek wyłożyć na drewnianą łopatę i naciąć w kilku miejscach.
Piec w piecu z parą 5 minut w 260ºC, następnie temperaturę obniżyć do 240ºC i piec jeszcze 20 minut (ostatnie 10 minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika).
Wystudzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb-pszenny-na-zakwasie