Wykonanie

Składniki:12
cukinni z kwiatem12
krewetek średniej wielkości (
krewetki koktajlowe są za małe)marynata do
krewetek:
czosnek,
oliwa z oliwek, zielona
pietruszkaciasto naleśnikowe: 2 łyżki
mąki, 2
jajka, pół szklanki
mleka, pół szklanki
wody
Przygotowanie:
Cukinie muszą być świeżo zerwane, gdyż z każdą godziną po zerwaniu kwiat
cukinii usycha, zwijając i zamykając się. Możemy tę potrawę przygotować kilka godzin wcześniej, pamiętając, aby
krewetkę włożyć do kwiata jak najszybciej.Włożenie do środka nadzienia w postaci całej
krewetki - do środka kwiatu suchego jest niemożliwe. Niektóre kwiaty są tak delikatne, że nie dają się rozchylić bez uszkodzenia.Wtedy można lekko podmuchać prosto w oczy kwiatu i uchwycić ten moment.Ale naprawdę jest to robota jubilerska.
Krewetki przed nadziewaniem powinny
mieć już jakiś konkretny smak, należy je więcwcześniej zamarynować. Ugotowane
krewetki (różowe) lub surowe (szare), obrane z pancerzy, marynujemy w sosie z
oliwy z
czosnkiem i zieloną
pietruszką.