Wykonanie

Broniłam się długo, aż w końcu uległam.Wciągnęły mnie
sportowe emocje i z entuzjazmem przygotowuję przekąski na dzisiejszy wieczór.Falafel to wegetariańska potrawa na bazie
ciecierzycy, bardzo popularna w krajacharabskich. Rumiane kuleczki o niezwykłymaromacie wprowadzam na stałe do naszegomenu. Są pyszne. Podam je z lekkimsosem
koperkowym i bukietem
sałat z
oliwą.270 g
ciecierzycy (wzięłam z puszki),
cebula, 2-3 ząbki
czosnku, duże
jajko,2 garści posiekanej
natki pietruszki,łyżeczka nasion
kolendry, łyżeczka kuminu, mała suszona
papryczka peperoni,szczypta
soli morskiej, około 5 łyżek
mąki.
Cebulę posiekałam drobno,
czosnek przecisnęłam przez praskę i zeszkliłam na patelni.
Sól,
kolendrę, kumin i papryczkę roztarłam w moździerzu.
Ciecierzycę zmiksowałam na gładką masę. Wbiłam
jajko, dodałam
cebulę z
czosnkiem,
jajko i
przyprawy.Powoli zaczęłam wsypywać
mąkę mieszając drewnianą łyżką. Zwilżonymi dłońmiformowałam z masy kulki wielkości
włoskiego orzecha. Smażyłam partiami w głębokim tłuszczu.Sos
koperkowy: pół szklanki
maślanki, 2 łyżki
majonezu, duży pęczek
koperku,
sól,
biały pieprz, odrobina kuminu, łyżeczka
musztardy bawarskiej.Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, wstawiłam do lodówki, celem schłodzenia.Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim dobrego wieczoru :)