ßßß Cookit - przepis na Po prostu Falafel

Po prostu Falafel

nazwa

Wykonanie

Broniłam się długo, aż w końcu uległam.
Wciągnęły mnie sportowe emocje i z entuzjazmem przygotowuję przekąski na dzisiejszy wieczór.
Falafel to wegetariańska potrawa na bazie
ciecierzycy, bardzo popularna w krajach
arabskich. Rumiane kuleczki o niezwykłym
aromacie wprowadzam na stałe do naszego
menu. Są pyszne. Podam je z lekkim
sosem koperkowym i bukietem sałat z oliwą.
270 g ciecierzycy (wzięłam z puszki),
cebula, 2-3 ząbki czosnku, duże jajko,
2 garści posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka nasion kolendry, łyżeczka kuminu, mała suszona papryczka peperoni,
szczypta soli morskiej, około 5 łyżek mąki.
Cebulę posiekałam drobno, czosnek przecisnęłam przez praskę i zeszkliłam na patelni.
Sól, kolendrę, kumin i papryczkę roztarłam w moździerzu. Ciecierzycę zmiksowałam na gładką masę. Wbiłam jajko, dodałam cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy.
Powoli zaczęłam wsypywać mąkę mieszając drewnianą łyżką. Zwilżonymi dłońmi
formowałam z masy kulki wielkości włoskiego orzecha. Smażyłam partiami w głębokim tłuszczu.
Sos koperkowy: pół szklanki maślanki, 2 łyżki majonezu, duży pęczek koperku, sól,
biały pieprz, odrobina kuminu, łyżeczka musztardy bawarskiej.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, wstawiłam do lodówki, celem schłodzenia.
Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim dobrego wieczoru :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/06/po-prostu-falafel.html