Wykonanie
Pierwszy raz
jadłam je w małym, niepozornym bistrze libańskim, niestety nie w Libanie. Można spotkać je również w kuchni tureckiej lub egipskiej. Chrupiące, gorące, do tego pyszna
sałata i
okra (ketmia jadalna), o której będzie innym razem. Do tego muzyka orientalna. W takiej atmosferze można poczuć się choć przez chwilę, jak w dalekiej podróży. Samo jedzenie podróży nie zastąpi, ale można je wpleść w naszą codzienność, aby ją nieco urozmaicić.Muszę przyznać, że od zawsze zniechęcałam się do wszelkich przepisów, zaczynających się od: „groch/ciecierzycę/fasolę/itp. namoczyć na noc“. Od razu wiem, że to nie dla mnie. Jak
mogę dzień wcześniej wiedzieć, że na następny dzień wykorzystam wcześniej namoczony
groch. A jak mi się nie będzie chciało gotować, albo nie
będę miała czasu, albo nagle ktoś nieoczekiwanie zaprosi mnie na kolację (czysto teoretycznie, chociaż nigdy nic nie wiadomo).Oczywiście można użyć produktu z puszki, ale to nie dla mnie. Wszelkie produkty z puszki odpadają, o powodach napiszę tu innym razem. Kupiłam więc
ciecierzycę i czekałam na jakiś dłuższy weekend, kiedy
będę miała możliwość poświęcenia jej całej mojej uwagi. Ciągle coś jednak mi wypadało, a tymczasem odkryłam zmielone składniki do kupienia. Wystarczy zalać je wrzątkiem na 15 minut,
potem formować małe kotleciki i usmażyć. Znacie mnie, nie lubię gotowców, ale jeżeli lista składników jest ok, jakość „bio“, to dlaczego nie spróbować (firmy nie podaję, nie jest to bowiem wpis reklamowy). Dzisiejsza wersja jest więc na skróty, ale wkrótce będzie powtórka z prawdziwej, moczonej
ciecierzycy, obiecuę. Przepis podaję już teraz, bo wiem, że jesteście wytrwali i cierpliwi i dacie radę przez tę procedurę przebrnąć ;-)Falafel500 g
ciecierzycymożna dodać trochę
mąki z
ciecierzycy, jeżeli nie mamy, to innejzmielony kuminzmielona
kolendranatka pietruszkiczosneksólolej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Uwaga – użyć duże naczynie i wlać sporo
wody, gdyż
ciecierzyca napęcznieje i będzie miała przynajmniej podwójną objętość. Na drugi dzień
wodę odlać, zblenderować
ciecierzycę i wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować małe kulki i smażyć w rondlu w sporej ilości
oleju, lub we frytkownicy.Podawać z
sałatą i
sosem czosnkowym .