ßßß Cookit - przepis na Falafel

Falafel

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz jadłam je w małym, niepozornym bistrze libańskim, niestety nie w Libanie. Można spotkać je również w kuchni tureckiej lub egipskiej. Chrupiące, gorące, do tego pyszna sałata i okra (ketmia jadalna), o której będzie innym razem. Do tego muzyka orientalna. W takiej atmosferze można poczuć się choć przez chwilę, jak w dalekiej podróży. Samo jedzenie podróży nie zastąpi, ale można je wpleść w naszą codzienność, aby ją nieco urozmaicić.
Muszę przyznać, że od zawsze zniechęcałam się do wszelkich przepisów, zaczynających się od: „groch/ciecierzycę/fasolę/itp. namoczyć na noc“. Od razu wiem, że to nie dla mnie. Jak mogę dzień wcześniej wiedzieć, że na następny dzień wykorzystam wcześniej namoczony groch. A jak mi się nie będzie chciało gotować, albo nie będę miała czasu, albo nagle ktoś nieoczekiwanie zaprosi mnie na kolację (czysto teoretycznie, chociaż nigdy nic nie wiadomo).
Oczywiście można użyć produktu z puszki, ale to nie dla mnie. Wszelkie produkty z puszki odpadają, o powodach napiszę tu innym razem. Kupiłam więc ciecierzycę i czekałam na jakiś dłuższy weekend, kiedy będę miała możliwość poświęcenia jej całej mojej uwagi. Ciągle coś jednak mi wypadało, a tymczasem odkryłam zmielone składniki do kupienia. Wystarczy zalać je wrzątkiem na 15 minut, potem formować małe kotleciki i usmażyć. Znacie mnie, nie lubię gotowców, ale jeżeli lista składników jest ok, jakość „bio“, to dlaczego nie spróbować (firmy nie podaję, nie jest to bowiem wpis reklamowy). Dzisiejsza wersja jest więc na skróty, ale wkrótce będzie powtórka z prawdziwej, moczonej ciecierzycy, obiecuę. Przepis podaję już teraz, bo wiem, że jesteście wytrwali i cierpliwi i dacie radę przez tę procedurę przebrnąć ;-)
Falafel
500 g ciecierzycy
można dodać trochę mąki z ciecierzycy, jeżeli nie mamy, to innej
zmielony kumin
zmielona kolendra
natka pietruszki
czosnek
sól
olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Uwaga – użyć duże naczynie i wlać sporo wody, gdyż ciecierzyca napęcznieje i będzie miała przynajmniej podwójną objętość. Na drugi dzień wodę odlać, zblenderować ciecierzycę i wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować małe kulki i smażyć w rondlu w sporej ilości oleju, lub we frytkownicy.
Podawać z sałatą i sosem czosnkowym .
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/11/falafel.html