ßßß
Składniki:ciecierzyca ugotowana(lub konserwowa)2 szklankimąka z ciecierzycy (lub jaglana)0,5 szklankimleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklankisól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smakuczosnek (niekoniecznie)olej do smażenia 2 ząbkiPrzygotowanie:Suchą ciecierzycę najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć.Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków.Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć na złoty kolor.Na zdjęciu z surówką z białej kapusty z pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.Polecam :)