ßßß Cookit - przepis na Po włosku: marynowana cukinia

Po włosku: marynowana cukinia

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu wyjęłam z wielkiej
szafy wszystkie moje kulinarne
zdobycze w postaci gazet, notatek i pojedynczych stron. Przeglądam
je w każdej wolnej chwili, odkładam
co ciekawsze i rozkoszuję się myślą
o ich przyrządzaniu i kosztowaniu.
Trudno oderwać się od tej lektury.
Na jednej z wyrwanych gdzieś ukradkiem
kartek znalazłam przepis na marynowaną
cukinię. Pyszna, aromatyczna przekąska.
Spróbujcie, będziecie zachwyceni :)
2 cukinie, sól, biały pieprz, sok z cytryny,
mąka do obtoczenia, oliwa do smażenia.
Marynata : jedna czerwona cebula, ząbek czosnku, 80 ml białego wytrawnego wina,
50 ml warzywnego wywaru, łyżeczka ziaren marynowanego, zielonego pieprzu,
szczypta cukru, 2 garści posiekanych ziół: bazylia, melisa, kolendra, pietruszka, koperek.
Cukinię umyłam, pokroiłam w plastry, posypałam solą i pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Obtoczyłam w mące, usmażyłam na rozgrzanej oliwie po czym ułożyłam w dużym, płaskim naczyniu.
Cebulę i czosnek drobno posiekałam, zeszkliłam na oliwie. Dolałam wino i wywar
warzywny, marynowany pieprz, cukier oraz zioła. Trzymałam na ogniu 2-3 minuty,
odstawiłam. Ciepłą, ale nie gorącą marynatą zalałam cukinię. Przykryłam folią spożywczą,
odstawiłam na pół godziny by odpoczęła.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/05/po-wosku-marynowana-cukinia.html