Wykonanie

Jakiś czas temu wyjęłam z wielkiejszafy wszystkie moje kulinarnezdobycze w postaci gazet, notatek i pojedynczych stron. Przeglądamje w każdej wolnej chwili, odkładamco ciekawsze i rozkoszuję się myśląo ich przyrządzaniu i kosztowaniu.Trudno oderwać się od tej lektury.Na jednej z wyrwanych gdzieś ukradkiemkartek znalazłam przepis na marynowaną
cukinię. Pyszna, aromatyczna przekąska.Spróbujcie, będziecie zachwyceni :)2
cukinie,
sól,
biały pieprz,
sok z cytryny,
mąka do obtoczenia,
oliwa do smażenia.Marynata : jedna
czerwona cebula, ząbek
czosnku, 80 ml białego
wytrawnego wina,50 ml
warzywnego wywaru, łyżeczka ziaren marynowanego,
zielonego pieprzu,szczypta
cukru, 2 garści posiekanych
ziół:
bazylia,
melisa,
kolendra,
pietruszka,
koperek.
Cukinię umyłam, pokroiłam w plastry, posypałam
solą i
pieprzem,
skropiłam sokiem z
cytryny. Obtoczyłam w
mące, usmażyłam na rozgrzanej
oliwie po czym ułożyłam w dużym, płaskim naczyniu.
Cebulę i
czosnek drobno posiekałam, zeszkliłam na
oliwie. Dolałam
wino i
wywarwarzywny, marynowany
pieprz,
cukier oraz
zioła. Trzymałam na ogniu 2-3 minuty,odstawiłam. Ciepłą, ale nie gorącą marynatą zalałam
cukinię. Przykryłam folią spożywczą,odstawiłam na pół godziny by odpoczęła.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)