ßßß Cookit - przepis na Łosoś na czerwonej cebulce z zielonym pesto

Łosoś na czerwonej cebulce z zielonym pesto

nazwa

Wykonanie

Secondo piatto
Bardzo smaczny i ciekawy sposób podania pieczonego łososia na czerwonej karmelizowanej cebuli z dodatkiem zielonego pesto.
Ten ciekawy smakowo i wizualnie zestaw jest doskonałą propozycją podania ryby inaczej,niż robimy to na co-dzień.Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje.Sposób podania ryby podpatrzyłam na tej stronie i bardzo często korzystam z tego pomysłu zmieniając składniki.
A do przygotowania dania użyłam:
Składniki:/na 4 osoby/
400 g świeżego lub mrożonego filetu z łososia
1 cytryna /sok/
przyprawy/ po szczypcie-kolendra, tymianek, bazylia, czosnek ,pieprz /
sól
2 łyżki oliwy z oliwek/do marynaty/
ok.300 g/3 szt/ czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 łyżeczki zielonego pesto z bazylii lub zielonej pietruszki
Wykonanie:
Przygotować marynatę z oliwy , soku cytrynowego i ziół.
Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować przygotowaną marynatą ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok. 190°.W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min. W międzyczasie przygotować karmelizowaną, czerwoną cebulę. Obraną cebulę pokroić w krążki . Rozgrzać oliwę, dodać cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .Następnie posypać cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania cukru , dodać ocet, wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej wody. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min. Po upływie tego czasu cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.
Gotową cebulę wyłożyć na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną rybę. Na wierzch ryby nałożyć pesto .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/11/osos-na-czerwonej-cebulce-z-zielonym.html