Wykonanie
Secondo piattoBardzo smaczny i ciekawy sposób podania pieczonego
łososia na czerwonej karmelizowanej
cebuli z dodatkiem zielonego pesto.Ten ciekawy
smakowo i wizualnie zestaw jest doskonałą propozycją podania
ryby inaczej,niż robimy to na co-dzień.Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje.Sposób podania
ryby podpatrzyłam na tej stronie i bardzo często korzystam z tego pomysłu zmieniając składniki.A do przygotowania dania użyłam:
Składniki:/na 4 osoby/400 g świeżego lub mrożonego filetu z
łososia1
cytryna /sok/przyprawy/ po szczypcie-
kolendra,
tymianek,
bazylia,
czosnek ,
pieprz /
sól2 łyżki
oliwy z oliwek/do marynaty/ok.300 g/3 szt/
czerwonej cebuli2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki czerwonego
octu winnego½ szklanki czerwonego
wytrawnego wina4 łyżeczki zielonego pesto z
bazylii lub zielonej
pietruszkiWykonanie:Przygotować marynatę z
oliwy ,
soku cytrynowego i
ziół.Filety z łososia/bez skórki/umyć , osuszyć, posolić i i posmarować przygotowaną marynatą
ziołową. Umieścić w pojemniku , przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.30min. w chłodnym miejscu. Nagrzać piekarnik do temp.ok. 190°.W żaroodpornym naczyniu ułożyć zamarynowaną
rybę /przy pomocy metalowej obrączki można uformować owalne kształty/ ,przykryć folią aluminiową i piec ok.20 min. W międzyczasie przygotować karmelizowaną,
czerwoną cebulę. Obraną
cebulę pokroić w krążki . Rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę , posolić i dusić na mocnym ogniu kilka minut .Następnie posypać
cebulę cukrem i smażyć jeszcze chwilę do lekkiego skarmelizowania
cukru , dodać
ocet,
wino, a na koniec ok.1/2 szklanki gorącej
wody. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, po czym przykryć częściowo pokrywką i dusić ok.15 min. Po upływie tego czasu
cebula powinna być ugotowana ,ale wciąż jędrna , a płyn powinien odparować.Gotową
cebulę wyłożyć na talerzu w kształcie okręgu ,na niej umieścić upieczoną
rybę. Na wierzch
ryby nałożyć pesto .