Wykonanie
Letnia zupa pełna świeżych
szparagowych fasolek,
młodych ziemniaczków i aromatycznego
kalafiora.Powstała na bazie treściwegorosołu, który gotowałam z przeznaczeniem na zupełnieinne danie ;)40 dag wołowej ligawy,nieduży
antrykot i
rostbeforaz 30 dag pręgi zalałamzimną
wodą. Szybko doprowadziłamdo wrzenia,po czym zmniejszyłam płomień do minimum.Po pół godzinie gotowania dodałam
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu, dwa
goździki, ząbek
czosnku, gałązkę
selera,
lubczyku,
kolendry i
pietruszki, a także 3
marchewki i pół młodego
pora.Po kolejnych 30 minutach posoliłam gruboziarnistą
solą.Gotowałam prawie 3 , 5 godziny.Takim rosołem można zachwycić niejednego smakosza.
Mięso wyjęłam,
wywar przecedziłam przez sito i gazę.Z 1/4 płynu przygotowałam prezentowaną zupę jarzynową.4
ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę. 15 dag
żółtej fasolki szparagowej i 15 dag zielonej pokroiłam na 3 cm kawałki odcinając wcześniej końce.Gotowałam kilkanaście minut po czym dodałam kilka różyczek
kalafiora i ugotowaną wcześniej
marchewkę.Nie zabielałam zupy
śmietaną, nie zagęszczałam jej też zasmażką.Do każdej porcji włożyłam natomiast kilka plasterków miękkiego
mięsa,posypałam dużą ilością
natki pietruszki.Bardzo smacznie polecam :)