Wykonanie
Rozdrobnione w blederze i krótko gotowane w małej ilości
wody różyczki
kalafiora do złudzenia przypominają
ryż, przynajmniej z wyglądu. W smaku są od
ryżu stokroć smaczniejsze. Zapraszam na niskowęglowodanowy, całkowicie wegański, wegeteriański "
ryż"
paleo.Dzięki krótkiemu gotowaniu
kalafior jest jędrny, bardzo chrupiący i pełen dobroci.Ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin to bardzo cenne dla naszego zdrowia warzywo. Chroni przed
rakiem i odmładza. Jako świetne źródło błonnika powoduje uczucie sytości, przy tym niskokaloryczne - zatem porządane we wszystkich dietach odchudzających. Wyjątkowo korzystny dla osób z chorobami wątroby oraz schorzeniami żołądka i jelit. Więcej przeczytasz tutaj.Tak przygotowany
kalafior rzeczywiście jest super smacznym dodatkiem do drugiego dania i spokojnie zastąpi
ryż lub
ziemnaki. A jak smakuje! Zaskoczy Cię cudownie ziarnistą strukturą.
Składniki na 2 porcje:1/2 małego
kalafiora (około 350 g)50 ml
wodysólWykonanie:
kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Resztę odkroić i zużyć np. do zupy jarzynowej lub kalafiorowejrozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren
ryżu. Najlepiej rozdrobnić
kalafiora w 2 porcjach, jednocześnie kontrolując, by nie był za drobno posiekany w rondlu podgrzać 50 ml
wody, lekko posolić. Dodać rozdrobniony
kalafior i gotować przykryty 10 minut, na średnim ogniu. Gotowy zamieszać i pozostawić kilka minut bez przykrycia by odparował. Podałam z nadziewanym
filetem z kurczaka (przepis tutaj)SMACZNEGO !