Wykonanie
Ufff! Pierwszy dzień szkoły za mną - dziwnie tak po latach wrócić do tych małych sal. Mam nadzieję, że kolejne dni nie będą gorsze od tego pierwszego. W związku z tym wydarzeniem, dziś mały i krótki przepis, ale i tak fajny. Na jutro postaram się przygotować coś bardziej skomplikowanego ;-)2 kg
kalafioraNa zalewę:4 szklanki
wody40 g
soli20-30 g
cukruok 20 g kwasku
cytrynowego (do smaku)Na początku przygotowujemy słoiki - dokładnie myjemy i osuszamy wraz z nakrętkami.
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe części i przygotowanego układamy ścisło w słoikach.W celu przygotowania zalewy zagotowujemy 4 szklanki
wody wymieszanej z
solą,
cukrem i kwaskiem
cytrynowym.Zalewę wlewamy do słoików z
kalafiorem i dokładnie zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w kąpieli
wodnej przez około 30 minut.
SMACZNEGO :-)