ßßß Cookit - przepis na Szczaw w słoikach

Szczaw w słoikach

nazwa

Składniki

Wykonanie

Lubicie zupkę szczawiową? My ją uwielbiamy, zwłaszcza w wersji z jajeczkiem i czosnkowymi grzankami:) Ponieważ na łące ciągle jeszcze można upolować piękny szczaw zachęcam do zachomikowania go na zimową porę.
Poza charakterystycznym smaczkiem szczaw posiada jeszcze szereg właściwości leczniczych!
Na stronie: www.luskiewnik.pl/ znalazłam co następuje:
Szczaw był stosowany szeroko w lecznictwie od starożytności, przez średniowiecze, renesans i w XIX wieku. Opisany przez Hippocrates’a, Lonicerus’a, Matthiolus’a i Bock’a. Zalecali szczaw przy zapaleniu dziąseł, przy bolesnym ząbkowaniu, wrzodach, zaburzeniach w wydzielaniu żółci i zaparciach. W medycynie ludowej szczaw był wykorzystywany jako środek przeciwko szkorbutowi, czerwonce, zastojom żółci, osłabieniu, anemii, blednicy młodych dziewcząt. Stosowano go również w leczeniu artretyzmu, chorób pasożytniczych, przewlekłych wyprysków (eczema), żółtaczki, astmy, obstrukcji (zatwardzenia). W homeopatii szczaw służy do leczenia grypy, astmy, chronicznego kataru nosa, zapalenia gardła, gruźlicy i zapalenia krtani oraz oskrzeli. Antrachinony wzbudzają perystaltykę jelit.
Składniki:
1 kg szczawiu
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki wody
Szczaw wypłukać, odciąć ogonki, pokroić w paski, wrzucić go do gotującej się wody, mieszać. Gdy objętość szczawiu zmniejszy się dodać sól, wymieszać, pogotować jeszcze chwilę i gorące nakładać do przygotowanych słoików. Zakręcone odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/08/c-przetwory-szczaw-jeszcze-nie-jest-za.html