Wykonanie
10 czerwca 2015Składniki:4 pęczki szczawiu3 l.
wody5 łyżek
soliolej roślinnyPrzygotowanie:Ze szczawiu poodcinać ogonki lub zerwać prosto z łąki bez nich.Liście dokładnie umyć , rozłożyć na bawełnianej ściereczce wy wyschły.
Szczaw posiekać drobno.W ganku zagotować
wodę z
solą.Wrzucić
szczaw , gotować do momentu zwiędnięcia liści , odcedzić.Przełożyć do wyparzonych słoika/słoików zalać
olejem 0,5 cm nad powierzchnią szczawiu.szczelnie zakręcić , odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.Przechowywać w spiżarni , piwnicy lub lodówce.SmacznegoPost navigation← Przeważnie placki ziemniaczane smażyłam z dodatkiem
cebuli , tym razem zstąpiłam ją
kalarepą i
pieczarkami. Wyszły delikatniejsze , z lekkim kapuścianym smakiem który oddała smażona
kalarepa.Domowy koktajl
owocowy przygotowany na
mleku , posłodzony
miodem. Idealnie zaspokaja lekki głód i dostarcza mnóstwo witamin. →