Wykonanie
Brak pomysłu na obiad? To danie jest idealne. Wykonanie nie jest błyskawiczne ale do najtrudniejszych nie należy. Smakuje naprawdę pysznie i co ważne, jest zupełna dowolność w tym co ma się w nim znaleźć. Ja akurat miałam pod ręką
paprykę i
cukinię ale można dodać
pieczarki, świeże
pomidory czy
bakłażana. PolecamSkładniki:0,5 kg
białego ryżu nie w woreczkachlitr
bulionu warzywnegopuszka
pomidorów krojonych200 ml passaty pomidorowej1
cebuladuża
cukinia1
czerwona paprykaser żółty do posypania
natka pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
pieprz ziołowy,
papryka ostra,
bazylia suszonaPrzygotowanie: Warzywa kroimy w drobną kostkę,
cebulę w cienkie piórka. W sporym rondlu rozgrzewamy
olej i wrzucamy
cebulę. Kiedy
cebula się zeszkli wrzucamy
cukinię i
paprykę i lekko podsmażamy. Solimy. Do warzyw wrzucamy
ryż i zalewamy
bulionem. Dusimy najlepiej pod przykryciem. Nie należy wlewać od razu całego
bulionu, ponieważ
ryż go wchłonie. Po około 15 minutach dodajemy
pomidory z puszki i passatę. Doprawiamy
przyprawami według uznania. Dusimy pod przykryciem do momentu aż
ryż będzie miękki a potrawa będzie miała gęstą konsystencję.
Ser należy zetrzeć na talerz na gorącą potrawę i posypać posiekaną
natką pietruszki. Smacznego.