ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Conchiglioni nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym

nazwa

Wykonanie

Troszkę włoskiej kuchni pojawiło się na mojej stronie. Nigdy tam nie byłam i nie miałam okazji próbować tamtejszych rarytasów kuchennych, natomiast wiem na pewno, że jest to kuchnia, która jest bliska mojemu sercu. Danie to można modyfikować i nadziewać muszle, tym na co aktualnie mamy ochotę. Myślę, że już niedługo zaprezentuję wam inny pomysł na to danie.
Składniki dla 4 osób:
1 opakowanie makaronu muszle ( 250 g )
400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
250 ml passaty pomidorowej
pół puszki pomidorów krojonych
mała puszka kukurydzy w puszce
2 małe lub 1 duża cebula
3 ząbki czosnku
około 250 g sera zółtego potarkowanego
parmezan tarkowany ( opcjonalnie )
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, natka pietruszki (suszona), papryka ostra, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować mięso, żeby lekko ostygło, żeby można było później nadziewać nim muszle. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić je według uznań i smażyć do czasu aż będzie zarumienione. Na innej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek do zarumienienia. Podsmażoną cebulę z czosnkiem wrzucamy do mięsa lekko razem wymieszać, dodać passatę, pomidory z puszki i kukurydzę. Wszystko razem podgrzewać do połączenia smaków. Kiedy mięso stygnie należy ugotować makaron, wg wskazówek na opakowaniu, żeby był al dente ( jest to warunek konieczny, żeby później podczas zapiekania, z makaronu nie zrobiła się paćka ). W między czasie należy przygotować naczynie żaroodporne, posmarować je oliwą z oliwek na spodzie, żeby układane muszle nie przywierały do dna naczynia. Kiedy makaron będzie ugotowany i lekko przestudzony, czas zabrać się za nadziewanie ( do jednej muszli mieści się około 1 łyżki farszu). Gotowe muszle trzeba układać jedna obok drugiej. Ja zrobiłam dwie warstwy muszli, miedzy warstwami posypałam tartym serem i parmezanem. Kiedy wszystkie muszle są już ułożone, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 20-25 minut ( dosłownie do rozpuszczenia się sera na wierzchu ).
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/conchiglioni-nadziewane-miesem-mielonym-w-sosie-pomidorowym