Wykonanie
Składniki na 4 osoby:3 małe
cukinie4 średnie
pomidory1
cebulakiełbasa lub/i
boczek (ilość wg uznania, ja
daję to, co aktualnie mam w lodówce)1-2
papryki czerwonepieprzsólbazylia (mile widziana świeża)
Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na
oleju w głębokim rondlu.
Kiełbasę i/lub
boczek obieramy, kroimy, dorzucamy do
cebulki i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 1 cm (osobiście nie obieram
papryki ze względu na trudność w ściąganiu z niej skórki). Następnie stopniowo dodajemy do rondla w odstępach ok. 10-cio minutowych zaczynając od najtwardszych, czyli po kolei
paprykę,
cukinię,
pomidory, każde dusząc pod przykryciem. Wszystkie warzywa muszą zmięknąć i puścić sok. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok. 10-15 min. Na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią.
Buon appetito!