Wykonanie
Łosoś w tej postaci wychodzi bardzo soczysty i delikatny. Przygotowuje się go szybko i równie szybko się go piecze. Polecam wszystkim, którzy nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu ryb. Zawsze wychodzi :).Składniki na 2 porcje:2 łyżki
oliwy z oliwek + do posmarowania folii2 duże
pory (białe i jasnozielone części)4 plasterki
cytryny2 filety z
łososia, po 150 g każdy4 łyżki drobno posiekanych
ziół (do wyboru:
natka pietruszki,
szczypiorek,
mięta,
estragon)4 łyżki stołowe
śmietany kremówki 30%sól i
pieprzziemniaki z
wodyPrzygotowanie:
Pory przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać
oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć
pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić
solą oraz
pieprzem.Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować
oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć plasterki
cytryny a na wierzch kawałki
łososia. Przykryć
porami, posypać
ziołami i nałożyć
śmietanę. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać
łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze,
ryba nie wyschnie.Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach, podać zamknięte z
ziemniakami z
wody.