Wykonanie
To danie to jeden ze smaków, jakie przywiozłam z tegorocznego urlopu (a przywiozłam ich sporo!). Miałam okazję jeść je w Edynburgu i już po pierwszym kęsie wiedziałam, że koniecznie chcę wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu. Jak to często bywa, siła tkwi w prostocie. Składników jest zaledwie kilka, a wszystkie smaki się idealnie uzupełniają. Prosto, szybko i pysznie.

surowy filet z
łososia (ilość uzależniona od apetytu jedzących)
olej,
sól, świeżo mielony
czarny pieprzziemniaki - używamy albo
młodych małych
ziemniaków (wówczas możemy ugotować je bez obierania) lub twardej odmiany
ziemniaków do pieczenia lub do sałatek (wówczas naturalnie je obieramy); chodzi o to, by
ziemniaki zachowały kształt i nie rozsypały się podczas gotowania1
por - ogólnie objętościowo ok. o połowę mniej, niż
ziemniakówcytryna - do podaniasos
bazyliowy:100 ml
oleju lub
oliwa z oliwek1 garść listków świeżej
bazylii1 łyżka siekanej
natki pietruszki1 duży ząbek
czosnkusól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku1.
Ziemniaki dokładnie czyścimy (
młode) lub obieramy i kroimy w duże kawałki (w zależności od wielkości
ziemniaka). Gotujemy w osolonej widzie, aż będą miękkie. Gdy
ziemniaki są już prawie gotowe, dodajemy do garnka ukośnie pokrojonego w krążki
pora. Przykrywamy garnek na 1 minutę, po czym całość odcedzamy.W czasie, gdy
ziemniaki się gotują, przygotowujemy
rybę i sos.2.
Łososia nacieramy łyżeczką
oleju, oprószamy delikatnie
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej z obu stron na złoto. Możemy także upiec go w piekarniku.Za pomocą blendera ucieramy
olej wraz
czosnkiem i
ziołami. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Ugotowane
ziemniaki wraz z blanszowanym
porem polewamy sosem
bazyliowym, delikatnie mieszamy.Podajemy wraz z
łososiem i cząstkami
cytryny.