ßßß
Składniki (na ok 3 porcje):ok 300 gr krewetek tygrysich bez pancerzyków2 marchewki1 czerwona paprykaok 150 ml keczupu (można użyć też pulpy pomidorowej, ale keczup nadaje charakterystyczny słodki pomidorowy smak)1 mała puszka ananasa (w zalewie razem z zalewą)2 papryczki chilli z pestkami (+ ew. suszone płatki chili, jeśli lubimy ostre smaki)ok 2 łyżki sosu sojowegook 1 łyżka sosu ostrygowegosok z 3 limonekok 1 łyżka brązowego cukru1 ząbki czosnku1 łyżeczka oleju do smażeniaświeża kolendra do dekoracjido podania ryż jaśminowy
Przygotowanie:Krewetki włożyć do miseczki, skropić lekko sosem sojowym (ok 1 łyżeczki), sokiem z limonki (ok 2 łyżeczek) oraz polać sokiem z ananasa z puszki (ok 1/4 całej ilości zalewy). Czosnek i papryczkę chili pokroić drobno. Marchewkę i paprykę pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni rozgrzać oliwę dodać czosnek i chili, lekko podsmażyć (dosłownie minutę). Następnie dodać warzywa i posmażyć kilka minut. Dodać keczup, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier oraz sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać pozostałą część zalewy z ananasa, wymieszać i zagotować. Składniki należy gotować razem ok 10 minut, aby marchewka i papryka były tylko lekko chrupiące, a nie twarde. W między czasie można doprawić jeszcze sos, dodając odpowiednich składników: sosu sojowego, aby był bardziej słony; cukru, aby był bardziej słodki; soku z limonki, który doda kwaśnego smaku lub też suszone płatki chili. Sos podczas gotowania powinien się redukować i w rezultacie powinien być dość gęsty. W międzyczasie ugotować ryż. Kiedy marchewka i papryka będą już prawie miękkie dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa i gotujemy jeszcze kilka minut, aby smaki się zmieszały (pamiętajmy, że ananas jeszcze osłodzi sos). Na sam koniec dodajemy krewetki z marynatą i gotujemy jeszcze ok 2 minut, aż krewetki będą gorące i przejdą smakiem sosu (jeśli mamy surowe krewetki odrobinę dłużej, aż będą zupełnie różowe). Danie podajemy udekorowane posiekaną świeżą kolendrą oraz z ryżem jaśminowym.










