ßßß Cookit - przepis na Serowe placki z dyni

Serowe placki z dyni

nazwa

Wykonanie

Składniki (na około 15 placków):
dynia około 1.3-1.5 kg (zważona w całości)
1 mała czerwona cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
około 2-3 łyżek startego parmezanu
około 2-3 łyżek startej mozzarelli (ja starałam 1 kulkę)
mąka pszenna (około 4 łyżek)
sól, pieprz, przyprawy: suszona szałwia (1/2 łyżeczki), suszona bazylia i oregano po około 1 łyżeczki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wyjąć ze środka pestki i miękki miąższ, następnie pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej startą na cienkich oczkach cebulę oraz czosnek. Następnie do masy dodać ser oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dodać jajko. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać aż ciasto będzie dość zwarte i gęste (możliwe że będzie potrzeba trochę mniej lub więcej mąki). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego (nie za dużo, placki mają być smażone a nie smażone w głębokim tłuszczu), układać po około 1.5 łyżki masy na placek i lekko spłaszczać. Placki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony aż będą miękkie i zrumienione. Jeśli się rozpadają można do masy dodać więcej mąki. Placki smażymy oczywiście partiami i możliwe, że będzie trzeba dodać trochę tłuszczu na patelnię po każdej partii. Po usmażeniu placki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili zjadamy
Źródło:http://www.followthetaste.pl/serowe-placki-z-dyni