Wykonanie

Składniki (na około 15 placków):
dynia około 1.3-1.5 kg (zważona w całości)1 mała
czerwona cebula1-2 ząbki
czosnku1
jajkookoło 2-3 łyżek startego
parmezanuokoło 2-3 łyżek startej
mozzarelli (ja starałam 1 kulkę)
mąka pszenna (około 4 łyżek)
sól,
pieprz,
przyprawy:
suszona szałwia (1/2 łyżeczki), suszona
bazylia i
oregano po około 1 łyżeczki
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Dynię przekroić na pół, wyjąć ze środka pestki i miękki miąższ, następnie pokroić na trochę mniejsze kawałki i obrać ze skórki.
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niej startą na cienkich oczkach
cebulę oraz
czosnek. Następnie do masy dodać
ser oraz
przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dodać
jajko. Następnie partiami dodawać
mąkę i mieszać aż ciasto będzie dość zwarte i gęste (możliwe że będzie potrzeba trochę mniej lub więcej
mąki). Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju roślinnego (nie za dużo, placki mają być smażone a nie smażone w głębokim tłuszczu), układać po około 1.5 łyżki masy na placek i lekko spłaszczać. Placki smażymy na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony aż będą miękkie i zrumienione. Jeśli się rozpadają można do masy dodać więcej
mąki. Placki smażymy oczywiście partiami i możliwe, że będzie trzeba dodać trochę tłuszczu na patelnię po każdej partii. Po usmażeniu placki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i po chwili zjadamy


