ßßß
Kuchni włoskiej ciąg dalszy. Tym razem Gnocchi czyli nic innego jak kluseczki funkcjonujące u Nas pod nazwą "kopytka". Są przepyszne! Te z przepisu wzbogacone o szpinak. Oprócz tego sos pomidorowy z kawałkami piersi z kurczaka i mozarelli - ja ją lubię jeszcze podpiec na patelni (bez dodatku tłuszczu) ... wtedy się tak fajnie ciągnie...Składniki:600 g przecieru pomidorowegopodwójna pierś z kurczaka125 g mozarelli2 średnie cebule4 ząbki czosnkusól, pieprz, bazylia, oregano2-3 łyżeczki cukruolejNa patelni podgrzewamy olej. W międzyczasie kroimy drobno cebulkę i czosnek. Szklimy cebule na patelni. Dodajemy przecier pomidorowy. Gdy sos zacznie się gotować dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru, cały czas mieszając i sprawdzając smak sosu.Na drugiej patelni podgrzewamy 2 łyżki oleju. Pierś z kurczaka kroimy w paski. Przyprawiamy ją solą i pieprzem i podsmażamy na patelni.Mozarelle kroimy w plasterki.Gnocchi szpinakowe :600 g ugotowanych ziemniakówszklanka mąki pszennej2 jajka3 łyżki tartego parmezanu3 łyżki odciśniętego, mrożonego szpinakuZiemniaki gotujemy i mielimy. Dodajemy mąkę, jajka, parmezan i szpinak – całość szybko zagniatamy. Formujemy wałeczki i kroimy. Powstałe kluseczki lekko spłaszczamy widelcem. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy do wypłynięcia klusek na wierzch.Ugotowane Gnocchi polewamy sosem pomidorowym. Na to układamy kawałki kurczaka i plasterki mozarelli.Smacznego!