ßßß
Nie ma się co rozpisywać, gnocchi w sosie pomidorowym jest jednym z tych włoskich dań, których nie trzeba zachwalać:) Jest pyszne i sycące!Przepis pochodzi z książki Bottari Cristiny "MammaMia".
Składniki (porcja dla 4 osób):gnocchi:1kg ziemniaków200g mąki pszennej1 jajkosos pomidorowy:400g przecieru pomidorowegobazylia, oregano1 łyżka oliwy z oliwek2 ząbki czosnkucukierpłatki chillisól, pieprztarty parmezan
Przygotowanie:Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj (do miękkości). Następnie jeszcze gorące rozgnieć na purée bądź poczekaj, aż ostygną i przepuść przez praskę. Purée pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wymieszaj z mąką, jajkiem i solą. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie elastyczne ciasto. Podziel na mniejsze kule, z każdą z nich zroluj w wałeczek i pokrój na kawałki o długości ok. 2cm. Aby nadać kluskom fakturę, odciśnij na nich wzór widelca oprószonego mąką.Przygotuj sos. Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek (później go wyjmij). Dodaj przecier pomidorowy i dopraw resztą składników. Gotuj na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje.Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie. Zaraz jak wypłyną na powierzchnię przełóż je łyżką cedzakową na patelnię z sosem. Całość smaż przez chwilę na średnim ogniu. Podawaj z listkami bazylii i startym parmezanem.
Przepis bierze udział w akcji: