ßßß
Składniki (na 4 porcje):4 kotlety ze schabubułka tarta*2 jajkakilka łyżek mąkimały kawałek twardego sera (ja dałam gruyera, ale nada się również np. parmezan)olej roślinny do smażeniasól, pieprz, tymianekDodatki:gotowane młode ziemniaki z koperkiemMizeria z ogórków i rzodkiewek*ja zrobiłam bułkę tartą sama, gdyż po pierwsze nie ma jej tu w sklepach, a po drugie domowa jest lepszaZostało mi 1/2 bagietki, która zostawiłam na powietrzu na około 4 dni, żeby zrobiła się sucha. Następnie po prostu starłam ją na tarce o drobnych oczkach.Przygotowanie:Kotlety wyjąć z lodówki na chwilę wcześniej, tak aby były w temperaturze pokojowej. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać go z bułką tartą. Kotlety umyć, osuszyć, ułożyć na desce (najlepiej pojedynczo), przykryć folią i roztłuc tłuczkiem dość cienko. Następnie oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Tak przyprawione kotlety oprószyć lekko mąką. Do miski wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Z kotletów otrząsnąć nadmiarową ilość mąki (powinna być jej bardzo cieniutka warstewka) i przekładać je pojedynczo do roztrzepanego jajka. Dokładnie panierować kotlety w jajku i następnie w bułce tartej z odrobiną sera. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso na średnim ogniu po kilka minut z obu stron, tak aby panierka się zrumieniła.