Wykonanie
Kotlety
schabowe inaczej - zastępujemy panierkę z
bułki tartej ziemniaczaną.
Powiem szczerze, że efekt jest ciekawy, bałam się, że kotlet się nie usmaży, więc dobrze rozbiłam
mięso, ale spokojnie można dać nieco grubsze. Danie podałam z czerwonym barszczem.
Składniki:- 5 plastrów
schabu wieprzowego- 3-4
ziemniaki- 2
jajka-
sól,
pieprz- 3 łyżki
mąki-
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Schab rozbić, przyprawić.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Starte
ziemniaki doprawić, wbić 2
jajka i dodać 3 łyżki
mąki, wymieszać. Na talerzyku kłaść plaster
schabu, rozkładać na nim równomiernie łyżkę
ziemniaków ( na jednej stronie ). Przenosić ziemniaczaną stroną na rozgrzany tłuszcz. Już bezpośrednio na patelni kłaść na drugą stronę
mięsa również łyżkę
ziemniaków i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Obrócić na drugą stronę. Smażyć na złoto w dość głębokim
oleju, do otrzymania chrupiących brzegów.