Wykonanie
Jak wiemy wszyscy
owoce są zdrowe, niestety w sezonie zimowym nie ma zbyt wielu
owoców sezonowych… Trzeba więc korzystać z tego co jest
Pomarańcze są dobre cały rok! Udało mi się kupić wyjątkowo pyszne. Mam więc dla was dwa przepisy na zdrowe i sycące sałatki z
pomarańczami. Do wyboru do koloru. Jedna jest z
kurczakiem, druga z
tuńczykiem.
Sałatka z
kurczakiem i
pomarańcząSkładniki:1
pierś z kurczaka1
pomarańczakawałek
sera pleśniowegogarstka
orzechów włoskichulubiona mieszanka
sałat (u mnie
roszponka)
przyprawy do kurczaka: odrobina
soli,
pieprzu, suszony
tymianek i suszona
bazyliaolej roślinny do smażeniaSos: 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżka
oliwy z oliwek, 1-2 łyżeczki soku z
pomarańczyPrzygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
przyprawami i smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie
oleju roślinnego na złoty kolor. Oczywiście, jeśli macie resztki pieczonego
kurczaka też doskonale się nada do sałatki.
Sałatę myjemy, układamy na talerzu, dodajemy pokrojony w kostkę
ser pleśniowy, usmażonego
kurczaka, pokrojoną w kostkę
pomarańczę oraz lekko posiekane
orzechy włoskie. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy nim
sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka z
tuńczykiem i
pomarańcząSkładniki:1
pomarańczamała puszka
tuńczyka w sosie własnymkawałek
czerwonej cebulikawałek
sera typu
feta (albo np
białego sera)ulubiona mieszanka
sałatodrobina
oliwy z oliwek do polania sałatkiświeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Sałatę myjemy, układamy na talerzu. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę
czerwoną cebulę, lekko rozdrobniony
ser oraz
tuńczyka. Układamy pokrojoną w kostkę
pomarańczę, skrapiamy lekko
oliwą z oliwek i oprószamy lekko
pieprzem. Jeśli używamy
białego sera a nie
fety można dodać do sałatki odrobinę
soli.
