Wykonanie
Doskonała propozycja na kolację. Często po całym dniu jesteśmy bardzo głodni i wtedy zjadamy całą masę nie zdrowego jedzenia. A można tego uniknąć przygotowując właśnie taką
sałatkę! Jest ona bardzo sycąca ze względu na to, że jest ona podawana na ciepło, ma również dużą ilość warzyw oraz
łososia. Polecam ją jednak również np. na obiad.

Składniki (na 1 porcję):około 150-200 g filetu z
łososia bez skóryulubiona mieszanka
sałatkawałek
ogórkapomidory (ja dałam jednego dużego
pomidora, ale można dać np. kilka
pomidorków koktajlowych)około 2 łyżki
oliwy z oliweksok z połówki
cytrynysól,
pieprz, suszone lub świeże ulubione
zioła (u mnie suszona
bazylia,
oregano i
estragon),
pieprz lub
płatki chilliDodatki: np. kromka ulubionego
pieczywa, można dodać też jakieś inne ulubione warzywa z lodówki np.
rzodkiewkęPrzygotowanie :
Łososia myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy do niego pokrojone w mniejsze części
pomidory. Wszystko polewamy
oliwą z oliwek i
sokiem z cytryny, posypujemy
solą,
pieprzem oraz
ziołami i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 minut (zależy od grubości filetów z
łososia) i na ostatnie 5 minut ustawiamy piekarnik na funkcję grill, tak żeby
pomidory lekko skarmelizowały się z góry. Na talerzu układamy ulubioną
sałatę, dodajemy pokrojonego w kostkę
ogórka. Na wierzch wykładamy upieczony filet z
łososia oraz upieczone
pomidory. Całą
sałatkę polewamy sosem, który powstał z pieczenia (jest to połączenie
oliwy, przypraw oraz soku z
pomidorów). Jemy
póki ciepłe.