ßßß
Składniki (na 1 porcję):około 150-200 g filetu z łososia bez skóryulubiona mieszanka sałatkawałek ogórkapomidory (ja dałam jednego dużego pomidora, ale można dać np. kilka pomidorków koktajlowych)około 2 łyżki oliwy z oliweksok z połówki cytrynysól, pieprz, suszone lub świeże ulubione zioła (u mnie suszona bazylia, oregano i estragon), pieprz lub płatki chilliDodatki: np. kromka ulubionego pieczywa, można dodać też jakieś inne ulubione warzywa z lodówki np. rzodkiewkęPrzygotowanie :Łososia myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy do niego pokrojone w mniejsze części pomidory. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem oraz ziołami i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15-20 minut (zależy od grubości filetów z łososia) i na ostatnie 5 minut ustawiamy piekarnik na funkcję grill, tak żeby pomidory lekko skarmelizowały się z góry. Na talerzu układamy ulubioną sałatę, dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka. Na wierzch wykładamy upieczony filet z łososia oraz upieczone pomidory. Całą sałatkę polewamy sosem, który powstał z pieczenia (jest to połączenie oliwy, przypraw oraz soku z pomidorów). Jemy póki ciepłe.