ßßß
Składniki (na ok 3 porcje):3/4 szklani kaszy pęczakok 300 g brokułów (użyłam mrożone, ale świeże jak najbardziej się nadadzą)duża garść suszonych pomidorów (użyłam suchych, ale te z oliwy też mogą być)garstka orzechów laskowych1 łyżka oliwy z oliwekok 200-300 g łososiasok z 1/2 cytrynyprzyprawy: estragon, bazylia, oregano (świeże lub suszone), sól, pieprz, płatki chilliPrzygotowanie:Na patelnię wrzucić kaszę zalać ok 1.5 szklanki wody, dodać pokrojone na różyczki brokuły, odrobinę soli i wszystko ugotować aż kasza i brokuły będą miękkie (ok 10 minut), W międzyczasie łososia skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną estragonu i usmażyć na odrobinie oliwy (można też go oczywiście upiec, lub ugotować na parze, jeśli wolicie). Do kaszy dodać łyżkę oliwy z oliwek, pokrojone dość drobno suszone pomidory oraz posiekane orzechy laskowe. Następnie dodać rozdrobnionego łososia bez skóry. Wszystko doprawić do smaku ziołami, solą i płatkami chilli (lubię jak jest lekko ostre).

