Wykonanie
Ostatnio jestem wielką fanką
kaszy! Uważam, że jest bardzo wszechstronna i można z niej przygotować wiele ciekawych potraw. Tym razem postawiłam na chyba moją ulubioną
kaszę – pęczak. Połączyłam go z
brokułami oraz
suszonymi pomidorami i
orzechami laskowymi.
Orzechy również są bardzo zdrowe i ostatnio staram się je dodawać do wielu potraw. Do tego dodałam filet z
łososia, ale nie jest to konieczne i można zjeść wersję wege 😉 To danie doskonale smakuje na obiad, ale również można zrobić z niego
sałatkę: dodać
oliwę z oliwek później i nie podsmażać składników, tylko zmieszać je na zimno.

Składniki (na ok 3 porcje):3/4 szklani
kaszy pęczakok 300 g
brokułów (użyłam mrożone, ale świeże jak najbardziej się nadadzą)duża garść
suszonych pomidorów (użyłam suchych, ale te z
oliwy też mogą być)garstka
orzechów laskowych1 łyżka
oliwy z oliwekok 200-300 g
łososiasok z 1/2
cytrynyprzyprawy:
estragon,
bazylia,
oregano (świeże lub suszone),
sól,
pieprz,
płatki chilliPrzygotowanie:Na patelnię wrzucić
kaszę zalać ok 1.5 szklanki
wody, dodać pokrojone na różyczki
brokuły, odrobinę
soli i wszystko ugotować aż
kasza i
brokuły będą miękkie (ok 10 minut), W międzyczasie
łososia skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
solą,
pieprzem i odrobiną
estragonu i usmażyć na odrobinie
oliwy (można też go oczywiście upiec, lub ugotować na parze, jeśli wolicie). Do
kaszy dodać łyżkę
oliwy z oliwek, pokrojone dość drobno
suszone pomidory oraz posiekane
orzechy laskowe. Następnie dodać rozdrobnionego
łososia bez skóry. Wszystko doprawić do smaku
ziołami,
solą i
płatkami chilli (lubię jak jest lekko ostre).


