ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

nazwa

Wykonanie

Zobaczyłam dzisiaj u Bagietki smażonego pstrąga i nabrałam wielkiej ochoty na rybkę. Mój pstrąg jest pieczony – to mój ulubiony sposób na wszelkie ryby. Jest pyszny – pachnący ziołami i cytryną, aromatyczny, soczysty.
Składniki (2 porcje)
2 całe pstrągi
Gałązka estragonu
Gałązka bazylii
Szczypiorek
Natka pietruszki
Cytryna
2 łyżki oliwy
Sól, pieprz
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 220 stopni.
Posiekaj drobno wszystkie zioła – powinno być po łyżce każdego. Wymieszaj.
Pokrój cytrynę na cienkie plasterki.
Ryby dokładnie oczyść, umyj i osusz. Nie musisz odcinać głowy – ja robię to zawsze, aby nie konfrontować się z wrogim spojrzeniem w czasie jedzenia, ale nie ma to żadnego racjonalnego uzasadnienia.
Natnij pstrągi delikatnie w kilku miejscach na kilka milimetrów.
W rozcięcia włóż po 1/2 plasterka cytryny i niewielką ilość mieszanki ziół.
Resztę cytryny i ziół wkładamy do wnętrza tuszek.
Ryby ułóż w brytfance, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Piecz około 15-20 minut – w zależności od wielkości pstrągów.
Smacznego!
Zobacz także:
Labraks pieczony w soli
Łosoś pieczony w oregano
Pieczony dorsz z boczkiem
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/21/pstrag-pieczony