Wykonanie
Przeglądając ostatnio różne strony znalazłam kolejny, genialny przepis Jamiego na
łososia i nie umiałam się mu oprzeć!


Składniki (dla 2 osób):400 g fileta z
łososia,skórka i sok z 0,5
cytryny,pęczek posiekanych listków
bazylii,
olej z pestek
winogron,
sól,
pieprz,
jogurt grecki,
ogórek,
papryczka chili,mięta/
oregano,
oliwa z oliwek.Wykonanie:
Łososia myjemy, osuszamy i wyciągamy ości.
Ostrym nożem nacinamy
mięso (na około 1 cm) i posypujemy otartą
skórką z cytryny, listkami
bazylii. Następnie wcieramy je w
łososia i nacieramy
solą oraz
pieprzem i polewamy
oliwą. Pakujemy w folię aluminiową i pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.Przygotowujemy dip. Obieramy
ogórka, kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy gniazda nasienne.

Kroimy w kostkę i mieszamy z
jogurtem. Doprawiamy do smaku
sokiem z cytryny, połową
chili i
mięty lub
oregano. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Łososia wyciągamy z piekarnika. Przekładamy na talerze. Podajemy z dipem posypanym pozostałymi listkami
bazylii.

Smacznego!Przepis z programu Jamie w domu.