ßßß
Składniki (dla 2 osób):2 dzwonka z łososia,garść świeżego tymianku,sałata,250 g jogurtu greckiego,sok i skórka z 1/2 cytryny,1 papryczka chili,kilka listków świeżej mięty,ok. 1 łyżeczki brązowego cukru,sól,świeżo mielony pieprz,olej z pestek winogron.JAK TO ROBIMY?Łososia dokładnie myjemy, nacieramy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i kropimy olejem. Pakujemy w folię i wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.Międzyczasie przygotowujemy sos- jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy sok i skórkę z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chili i miętę oraz cukier. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ew. cukrem.Sałatę myjemy, osuszamy i drzemy na drobne części.
Upieczonego łososia kładziemy na talerzu z sałatą, polewamy sosem.
Smacznego!