Wykonanie
Sezon na
szparagi trwa również w StanachMimo, że temperatury w dzień osiągają już po 30 stopni, to
szparagów wszędzie pełno. Dlatego też zdecydowałam się zrobić z nimi wiosenne danie! Orzeźwiające pesto ze
szparagami z dodatkiem
cukinii,
bazylii oraz
mięty to idealne danie na ciepłe majowe dni!

Składniki (na około 4 porcje):1/2 pęczka
zielonych szparagów1 średnia
cukinia1 pęczek
bazylii1 ząbek
czosnkukilka listków
miętygarstka
orzeszków piniikawałek
parmezanu (około 30 g) + do posypaniaokoło 2 łyżek
oliwy z oliwek1 filet z
łososia około 200 g (opcjonalnie)odrobina
soku z cytryny (opcjonalnie)
sól,
pieprz do smaku
makaron pełnoziarnisty lub ulubiony
makaron (użyłam w
sumie około 180 g suchego spaghetti pełnoziarnistego)Przygotowanie:Pesto: Ze
szparagów odkrajamy główki i odkładamy na bok, resztę wrzucamy do pojemnika blendera (ja dałam
szparagi tylko dokładnie umyte, nie obrane i też nie odłamywałam twardych końcówek).Na suchej patelni lekko zrumienić
orzeszki pinii, dosłownie chwilkę.
Czosnek obrać,
cukinię dokładnie umyć i pokroić w duża kostkę.Następnie wszystko włożyć do pojemnika blendera:
szparagi bez główek,
cukinię,
bazylię, kilka listków
mięty,
czosnek,
orzeszki pinii,
parmezan i
oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę i doprawiamy lekko
solą i
pieprzem.Pesto przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut aż
woda odparuje i pesto nabierze smaku. W razie czego doprawiamy jeszcze
solą i
pieprzem.
Łososia kroimy w kostkę, skrapiamy
sokiem z cytryny, posypujemy
solą i
pieprzem i wrzucamy do sosu.
Łosoś będzie gotował się około 8 minut (w zależności od grubości kostki). Sos należy mieszać raz na jakiś czas, żeby
ryba dokładnie się w nim zanurzyła i nabrała temperatury.W międzyczasie gotujemy
makaron wg przepisu na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem gotowania dorzucamy główki
szparagów. Po odcedzeniu
makaronu zostawiamy kilka łyżek
wody z gotowania.Ugotowany
makaron i główki
szparagów łączymy z
sosem pesto i z
łososiem, mieszamy dokładnie i dodajemy
wodę spod gotowania
makaronu. Ta
woda spoi cały sos i sprawi że będzie kremowy. Gotową potrawę przekładamy na talerz i dekorujemy
parmezanem.Uwagi:Jeśli chcemy zrobić wersję wegetariańską możemy pominąć
łososia.
Łososia można również zastąpić np.
krewetkami, będą doskonale pasować.Jeśli mamy
łososia wędzonego lub inną
wędzoną rybę (np.
makrelę) również można spróbować dodać ją do
makaronu.Jeśli nie mamy
orzeszków pinii możemy użyć innych
orzechów, np. włoskich. Chociaż piniowe będą pasowały najlepiej.