Wykonanie

Składniki (na 4 szaszłyki):Pęczek
bazylii1 mały ząbek
czosnku1 łyżka
orzeszków pinii (lekko zrumienionych na suchej patelni)2-3
suszone pomidory w
oliwie1-2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzokoło 300 -400 g
łososia norweskiego1 spora
cukinia (najlepiej wybrać taką, która jest prosta)Przygotowanie:
Bazylię umyć i wrzucić do pojemnika blendera, dodać
czosnek,
orzeszki pinii suszone pomidory oraz
oliwę, wszystko dokładnie zmiksować na gładką masę (pesto nie powinno być zbyt gęste, w razie potrzeby dodać więcej
oliwy z oliwek). Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Łososia pokroić w kostkę (około 1.5 cm x 1.5 cm),
cukinię pokroić w cienkie paski (najlepiej zrobić to obieraczką, ale nożem też da radę, w razie trudności można pokroić
cukinię po prostu w talarki). Na
łososia wyłożyć około 2-3 łyżek pesto i dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek był pokryty sosem. Na patyczki nadziać najpierw plasterek
cukinii, następnie kawałek
łososia i owinąć go
cukinią – z
cukinii powinno powstać coś na kształt harmonijki z kawałkami
łososia pomiędzy. W taki sposób robimy wszystkie szaszłyki. Pieczemy na grillu albo w piekarniku (200 stopni około 20 minut). Jeśli zostanie nam jeszcze pesto spokojnie można wykorzystać je np. do
makaronu, albo po prostu jako sos do
pieczywa i innych dań z grilla.
