ßßß
Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Ziemniaki pokroić w grube plastry (w zależności od ziemniaków nie trzeba ich obierać), marchewki obrać i pokroić w średniej grubości plasterki (mniej więcej dwa razy cieńsze niż ziemniaki). Wszystkie warzywa włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek oprószyć solą, pieprzem, oregano i dokładnie wymieszać. Na wierzch ułożyć kurczaka. Do środka kurczaka włożyć obrane i pokrojone na lekko mniejsze kawałki (nie zbyt drobno) ząbki czosnku oraz wcześniej sparzone oraz pokrojone w ósemki cytryny (ja włożyłam do środka 1.5 cytryny, bo tyle się zmieściło). Kurczaka skropić jeszcze po wierzchu oliwą i oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Tej wielkości kurczak piecze się około 1.5-2 godziny, ale trzeba go kontrolować, gdyż może być gotowy wcześniej. Kurczak jest upieczony kiedy w całym domu czuć jego piękny zapach i kiedy po przebiciu nożem lub wykałaczką skóry między udkiem z piersią (w najgrubszym punkcie) sok który się wylewa jest przezroczysty. Na ostatnie 5 minut pieczenia można włączyć funkcję grill jeśli skórka nie jest wystarczająco zrumieniona. Ziemniaki i marchewki powinny się upiec w tym samym czasie co kurczak.Danie podajemy z sałatką grecką.

