Wykonanie
Taki obiad wczoraj wyszykowałam, przyznam że z braku czasu. Zazwyczaj, gdy mi go brakuje, wybieram coś pieczonego. Skrzydełka bardzo lubię, mam do nich sentyment jeszcze z dziecięcych czasów - zawsze je dostawałam (może dlatego, że byłam najmłodsza?).Ta jednogarnkowa potrawa to bardzo wygodny sposób na posiłek. Jest pełna smaku dzięki
ziołom ze sklepu Skworcu .Ułatwiacie sobie w taki sposób czasami życie ?

Składniki :5-6
skrzydełek kurczaka2-3
ziemniaki1
marchewka1 łyżeczka
ziół prowansalskich, polecam sklep Skworcu1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego, polecam sklep Skworcu0,5 łyżeczki
czosnku granulowanego, polecam sklep Skworcuok. 1 łyżeczka
solioliwaPrzygotowanie :Skrzydełka myję, osuszam i dzielę na dwie części, odcinając jednocześnie końcówki. Przekładam je do miski, dodaję
sól, łyżeczkę
oliwy i
zioła, dokładnie wcieram
przyprawy w
mięso i odstawiam na godzinę. Na dno naczynia do pieczenia wlewam trochę
oliwy, układam kawałki
kurczaka. Obraną
marchew kroję w słupki, również układam w naczyniu. Przykrywam wszystko folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na 25 minut. Obrane
ziemniaki kroję jak na grube frytki, lekko je
solę i dokładam po 25 minutach do
mięsa z
marchewką. Przykrywam, piekę 20 minut, po czym zdejmuję folię i piekę do miękkości
ziemniaków. Wszystko powinno się lekko zarumienić.Przepis autorski.

