ßßß
Składniki (na ok 4 porcje):podwójna pierś z kurczakaduża paczka świeżego szpinaku2 cukinie3 ząbki czosnku2 cm imbirumleczko kokosowe (ok 400ml)2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć)oliwa (ok 2, 3 łyżki)przyprawy:ostra papryka chilli – 3,4 łyżeczki (można użyć też świeżej, ja niestety nie znalazłam w sklepie – 2 papryczki)curry – 3,4 łyżeczkikurkuma – 2,3 łyżeczkisól – do smakubazylia – 0.5 łyżeczki suszonej lub kilka listków świeżejryż basmati jako dodatek do dania – 2 torebkiPrzygotowanie:Obrać korzeń imbiru i drobno posiekać razem z czosnkiem. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę natrzeć dokładnie prawie całą ilością przypraw, czosnkiem i ibirem. Cukinie również pokroić w kostkę. Jeśli mamy czas można odstawić piersi z kurczaka do lodówki na ok 30 minut żeby wchłonęły smak i aromat przypraw. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pierś z kurczaka oraz cukinie i delikarnie przesmażyć, następnie dodawać umyty szpinak. Szpinak można dodawać porcjami, gdyż surowy zajmuje bardzo dużą objętość, natomiast pod wpływem temperatury szybko się kurczy. Kiedy wszystkie sładniki będą już na podsmażone zalewamy je mleczkiem kokosowym wymieszanym z pastą curry, przecierem pomidorowym i resztą przypraw. Doprawiamy jeszcze solą do smaku i dusimy przez około 15-20 minut, aż do czasu kiedy osiągniemy dość gęstą konsystencję sosu. Cała potrawa powinna być dosyć ostra, ale możemy to dostosować do naszych upodobań dając więcej lub mniej ostrej papryczki. Danie najlepiej smakuje podawane oczywiście z ryżem basmati.






