ßßß
Składniki (na 2 osoby):0,5 kg piersi z kurczaka (jedna podwójna pierś)300 ml mleczka kokosowego0 , 5 kg dyni pokrojonej w kostkę2 ząbki czosnku1 czerwona papryczka chili (możemy dodać więcej jeśli lubimy ostre)ok 2 cm świeżego imbirupuszka pomidorów2 łyżeczki curry w proszku2 łyżeczki kurkumy w proszkupół łyżeczki suszonej bazylii1 łyżka oliwyPrzygotowanie (czas ok 45 minut):Czosnek, imbir i papryczkę chili dokładnie posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wszystko przełożyć do miseczki. Doprawić połową przypraw oraz odrobiną oliwy. Kurczaka odstawić na ok 10-15 minut żeby się zamarynował.Na patelni rozgrzać resztę oliwy i przełożyć kurczaka, szybko obsmażyć z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę dynie. Wszystko zalać mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki oraz dodać resztę przypraw.Wszystkie składniki należy dusić ok 15 minut aż dynia zmięknie.
Jako dodatek do dania polecam hinduskie placki chapati. W Polsce można dostać w niektórych delikatesach lub sklepach z orientalną żywnością. Kupuję się je mrożone i przygotowuje podgrzewając z obu stron na suchej patelni, aż do czasu kiedy będą ciepłe i lekko się zrumienią.Można oczywiście podawać curry tradycyjnie z ryżem.

