Wykonanie
Idealny na gorące dni! To moja wersja hiszpańskiego – gazpacho. Użyłam tutaj pieczonych
pomidorów,
papryk oraz pieczonej
czerwonej cebuli i
czosnku. Wszystkie warzywa po upieczeniu mają głębszy smak i są słodkie! Do tego świeże
zioła, odrobina dobrej
oliwy z oliwek i
octu balsamicznego. Polecam!

Składniki (na ok 6 porcji):ok 4 sporych
pomidorów (użyłam
malinowych)ok 5
papryk (czerwonych)1
czerwona cebulaok 6 ząbków
czosnku (można dać więcej)1
papryczka chilli z pestkamiświeże
zioła: kilka gałązek
tymianku, garść listków
bazylii, garść listków
oregano, kilka listków
lubczyku*
oliwa z oliwekok 4 łyżek
octu balsamicznegododatki: pokruszone
orzechy włoskie, krem balsamico, ew.
pieczywo*można użyć suszonych, chociaż do tego dania świeże będą moim zdaniem lepsze.Przygotowanie:
Pomidory przekrajamy na pół, odkrajamy ogonki, to samo robimy z
paprykami i
papryczką chili.
Cebulę obieramy, przekrajamy na pół. Warzywa układamy na blaszkach do pieczenia, dodajemy nieobrane ząbki
czosnku. Wszystko skrapiamy lekko
oliwą z oliwek, posypujemy
solą,
pieprzem i dodajemy świeże
zioła. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy ok 40 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po upieczeniu wybieramy ząbki
czosnku i wyciskamy je z łupinek do dużego garnka (
czosnek powinien być kremowy, miękki i słodki) następnie przekładamy wszystkie pozostałe składniki do tego samego garnka, razem z
sokami, które wypłynęły z warzyw (uwaga, jeśli skórka od
papryki lub
pomidora się lekko przypaliła, należy ją usunąć). Wszystko dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą, gładką masę. Następnie zupę należy przetrzeć bardzo dokładnie przez sito – wtedy stanie się kremowa i aksamitna. Przecieranie przez sito jest czynnością konieczną, żeby pozbyć się skórek i pestek, czego niestety nie da się zrobić wcześniej. Zupę doprawiamy
octem balsamicznym, dodajemy jeszcze odrobinę
oliwy z oliwek (ok 1 łyżki), dodajemy ew.
przyprawy:
sól,
pieprz,
zioła. Zupę podajemy na zimno posypaną
orzechami włoskimi i skropioną lekko kremem balsamicznym i ew. z
pieczywem.






