ßßß
Składniki na salsę meksykańskąZastosowanie takiej salsy jest niezwykle szerokie. Idealnie sprawdza się jako dip czy sos do pizzy. Można wykorzystać ją także jako sos do mięsa – wystarczy tylko dogrzać z makaronem lub kuskusem i gotowe. Dodając do niej nieco bulionu warzywnego i podsmażonego mięsa mielonego szybko wyczarowuje się zupę meksykańską, która rozgrzewa w zimowe wieczory.Składniki:1,5 kg pomidorów3 papryki2 papryczki chili2 duże cebule4 duże ząbki czosnku1 łyżeczka kuminu rzymskiego2 łyżeczki suszonych ziół do smaku (np. bazylia, oregano, tymianek)2 łyżki białego octu winnego2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki sosu sojowego)2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego, który ma lekko ostry smak)świeżo zmielony pieprz kolorowy (nie żałowałam)sól morska (według upodobań, ja dałam niewiele)1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie:Wszystkie warzywa kroję w kostkę. Nie siekam tego szczególnie drobno, ponieważ lubię czuć duże kawałki warzyw. Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie w garnku na niewielkim ogniu (ok 3 minut). Jak tylko zacznie ładnie pachnieć dorzucam chili i smażę jeszcze 1-2 minuty. Dodaję paprykę i podsmażam kolejne 3 minuty. Na koniec dorzucam pomidory. Zwiększam ogień, przykrywam garnek i czekam aż warzywa się zagotują. Gdy tylko zacznie wrzeć dodaję pozostałe składniki i gotuję ma małym ogniu aż salsa zgęstnieje (ok 40 minut).Pasteryzacja:słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzećjeszcze gotującą się salsę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do górykiedy słoiki ostygną gotuję je na małym ogniu przez ok. 1 godzinęponownie odwracam słoiki dnem do góry.