ßßß Cookit - przepis na Rozgrzewająca salsa meksykańska na zimę

Rozgrzewająca salsa meksykańska na zimę

nazwa

Wykonanie

Składniki na salsę meksykańską
Zastosowanie takiej salsy jest niezwykle szerokie. Idealnie sprawdza się jako dip czy sos do pizzy. Można wykorzystać ją także jako sos do mięsa – wystarczy tylko dogrzać z makaronem lub kuskusem i gotowe. Dodając do niej nieco bulionu warzywnego i podsmażonego mięsa mielonego szybko wyczarowuje się zupę meksykańską, która rozgrzewa w zimowe wieczory.
Składniki:
1,5 kg pomidorów
3 papryki
2 papryczki chili
2 duże cebule
4 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
2 łyżeczki suszonych ziół do smaku (np. bazylia, oregano, tymianek)
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego)
2 łyżki miodu (najlepiej gryczanego, który ma lekko ostry smak)
świeżo zmielony pieprz kolorowy (nie żałowałam)
sól morska (według upodobań, ja dałam niewiele)
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroję w kostkę. Nie siekam tego szczególnie drobno, ponieważ lubię czuć duże kawałki warzyw. Cebulę i czosnek podsmażam na oliwie w garnku na niewielkim ogniu (ok 3 minut). Jak tylko zacznie ładnie pachnieć dorzucam chili i smażę jeszcze 1-2 minuty. Dodaję paprykę i podsmażam kolejne 3 minuty. Na koniec dorzucam pomidory. Zwiększam ogień, przykrywam garnek i czekam aż warzywa się zagotują. Gdy tylko zacznie wrzeć dodaję pozostałe składniki i gotuję ma małym ogniu aż salsa zgęstnieje (ok 40 minut).
Pasteryzacja:
słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć
jeszcze gotującą się salsę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do góry
kiedy słoiki ostygną gotuję je na małym ogniu przez ok. 1 godzinę
ponownie odwracam słoiki dnem do góry.
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2014/08/rozgrzewajaca-salsa-meksykanska-na-zime