Wykonanie

Składniki na salsę meksykańskąZastosowanie takiej salsy jest niezwykle szerokie. Idealnie sprawdza się jako dip czy sos do pizzy. Można wykorzystać ją także jako sos do
mięsa – wystarczy tylko dogrzać z
makaronem lub
kuskusem i gotowe. Dodając do niej nieco
bulionu warzywnego i podsmażonego
mięsa mielonego szybko wyczarowuje się zupę meksykańską, która rozgrzewa w zimowe wieczory.Składniki:1,5 kg
pomidorów3
papryki2
papryczki chili2 duże
cebule4 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka kuminu rzymskiego2 łyżeczki suszonych
ziół do smaku (np.
bazylia,
oregano,
tymianek)2 łyżki
białego octu winnego2 łyżki
octu balsamicznego2 łyżki
sosu sojowego)2 łyżki
miodu (najlepiej gryczanego, który ma lekko ostry smak)świeżo zmielony
pieprz kolorowy (nie żałowałam)
sól morska (według upodobań, ja dałam niewiele)1 łyżka
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Wszystkie warzywa kroję w kostkę. Nie siekam tego szczególnie drobno, ponieważ lubię czuć duże kawałki warzyw.
Cebulę i
czosnek podsmażam na
oliwie w garnku na niewielkim ogniu (ok 3 minut). Jak tylko zacznie ładnie pachnieć dorzucam
chili i smażę jeszcze 1-2 minuty. Dodaję
paprykę i podsmażam kolejne 3 minuty. Na koniec dorzucam
pomidory. Zwiększam ogień, przykrywam garnek i czekam aż warzywa się zagotują. Gdy tylko zacznie wrzeć dodaję pozostałe składniki i gotuję ma małym ogniu aż salsa zgęstnieje (ok 40 minut).Pasteryzacja:słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzećjeszcze gotującą się salsę przekładam do słoików, zakręcam i odstawiam dnem do górykiedy słoiki ostygną gotuję je na małym ogniu przez ok. 1 godzinęponownie odwracam słoiki dnem do góry.