Wykonanie
Kuskus – szybki i prosty w przygotowaniu a do tego smaczny. Moje danie to propozycja
kuskusu, który nada się idealnie na ciepły obiad, ale również na zimno na kolację lub do pracy.

Składniki (na 2 porcje):3/4 szklanki
kuskusu1,5 szklanki wrzącej, lekko osolonej
wody lub
bulionuok 1 szklanki ugotowanej
cieciorki*1
papryka1/2
czerwonej cebuligarść
suszonych moreliok 1 , 5 łyżki tahini (pasty sezamowej)ok 1 łyżka posiekanej, świeżej
natki pietruszkiok 1 łyżka posiekanej świeżej
mięty1 łyżka
oliwy z oliweksok z połówki
cytrynysól,
pieprz,
przyprawa ras el hannout (ok 1 łyżeczka)***Jeśli używamy suchej
cieciorki najlepiej namoczyć ją na noc, a później ugotować do miękkości.
Cieciorka z puszki też się nada** jest to
mieszanka przypraw marokańskich w mojej znajduje się: zmielony
imbir,
cynamon,
papryka ostra i słodka,
gałka muszkatołowa,
czosnek,
goździki. Myślę, że jest do kupienia w większości dużych sklepów albo przez internet. Myślę, że można ją też zastąpić np. odrobiną mielonej
kolendry, kuminu i
cynamonu.Przygotowanie:
Kuskus zalewamy wrzącą
wodą lub
bulionem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy
oliwę,
cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę
paprykę i wszystko razem smażymy kilka minut, aż
cebula się zeszkli a
papryka lekko zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę
suszone morele oraz
ciecierzyce. Wszystko doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
przyprawą ras el hannout oraz tahini. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy je do miski z
kuskusem i dokładnie mieszamy (
kuskus najlepiej mieszać widelcem, aby pozostał puszysty). Na koniec dodajemy posiekane
zioła i
sok z cytryny i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Taki
kuskus doskonale smakuje na gorąco, ale również sprawdzi się jako
sałatka na zimno.

