ßßß
Składniki (na 2 porcje):3/4 szklanki kuskusu1,5 szklanki wrzącej, lekko osolonej wody lub bulionuok 1 szklanki ugotowanej cieciorki*1 papryka1/2 czerwonej cebuligarść suszonych moreliok 1 , 5 łyżki tahini (pasty sezamowej)ok 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszkiok 1 łyżka posiekanej świeżej mięty1 łyżka oliwy z oliweksok z połówki cytrynysól, pieprz, przyprawa ras el hannout (ok 1 łyżeczka)***Jeśli używamy suchej cieciorki najlepiej namoczyć ją na noc, a później ugotować do miękkości. Cieciorka z puszki też się nada** jest to mieszanka przypraw marokańskich w mojej znajduje się: zmielony imbir, cynamon, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa, czosnek, goździki. Myślę, że jest do kupienia w większości dużych sklepów albo przez internet. Myślę, że można ją też zastąpić np. odrobiną mielonej kolendry, kuminu i cynamonu.Przygotowanie:Kuskus zalewamy wrzącą wodą lub bulionem, szczelnie przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę paprykę i wszystko razem smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli a papryka lekko zmięknie. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone morele oraz ciecierzyce. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, przyprawą ras el hannout oraz tahini. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przekładamy je do miski z kuskusem i dokładnie mieszamy (kuskus najlepiej mieszać widelcem, aby pozostał puszysty). Na koniec dodajemy posiekane zioła i sok z cytryny i ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Taki kuskus doskonale smakuje na gorąco, ale również sprawdzi się jako sałatka na zimno.
