Wykonanie
Pin It
Jak już
pisałam ostatnio - wzięło mnie na
kaszę.
Kasza ma wiele twarzy, wiemy to nie od dzisiaj. Jedną z nich jest
kuskus (po arabsku znaczy tłuc, rozbijać), czyli
kasza wyprodukowana z pszenicy twardej.
Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem,
bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania
mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na
kuskus z
bazylią. Danie to można potraktować jako
sałatkę lub jako dodatek do
mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej
kaszy. Jest pysznie !
Czas wykonania: 30 minutSkładniki:1 szklanka suchego
kuskusu2 szklanki
bulionu (przygotowany na bazie domowego
bulionu)2 łyżki posiekanej
bazylii1/2
czerwonej cebuli pokrojonej w piórkasok 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliwek EV
sólpieprzWykonanie:
Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorącym
bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki:
bazylię,
cebulę,
sok z cytryny,
oliwę i
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.