ßßß
Jak już pisałam ostatnio - wzięło mnie na kaszę. Kasza ma wiele twarzy, wiemy to nie od dzisiaj. Jedną z nich jest kuskus (po arabsku znaczy tłuc, rozbijać), czyli kasza wyprodukowana z pszenicy twardej. Kuskus wywodzi się z kuchni arabskiej. Przyrządza się go szybko, można ja zalać wrzątkiem, bulionem, ugotować na parze lub po prostu wsypać do dania mięsnego lub warzywnego. Dziś zapraszam na kuskus z bazylią. Danie to można potraktować jako sałatkę lub jako dodatek do mięsa, taka mała odskocznia o tradycyjnej kaszy. Jest pysznie !
Czas wykonania: 30 minutSkładniki:1 szklanka suchego kuskusu2 szklanki bulionu (przygotowany na bazie domowego bulionu)2 łyżki posiekanej bazylii1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórkasok 1/2 cytryny2 łyżki oliwy z oliwek EVsólpieprz
Wykonanie:Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: bazylię, cebulę, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.