ßßß
Ostatnio zapałałam miłością do kasz. Przerabiam jej różne rodzaje, odkrywam nowe i doceniam te już znane gatunki. Dziś zapraszam Was na kuskus w wersji orientalnej, czyli z miętą i oliwkami. Można go jeść jako dodatek do mięsa, lub jako osobne danie. Doskonała na ciepło, wtedy poczujemy jeszcze mocniej cudny aromat mięty.
Czas przygotowania: 20 minutSkładniki:1 szklanka suchego kuskusu2 szklanki bulionu2 łyżki posiekanej mięty2 garści czarnych oliweksok 1/2 cytryny2 łyżki oliwy z oliwek EVsólpieprz
Wykonanie:Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorący bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: miętę, pokrojone oliwki, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.