Wykonanie
Share the post "Zupa z
soczewicą i
szpinakiem / Lentil and spinach soup"Chłodniej się jakoś zrobiło, proponuję więc przepis na zupę z
czerwonej soczewicy i
szpinaku, z dodatkiem rozgrzewającego
chilli i
imbiru. Receptura pochodzi z uwielbianej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i po raz kolejny polecam ją tym początkującym, jak i zaawansowanym w sztuce kulinarnej. Zupa jest przepyszna! Jedyną, wprowadzoną przeze mnie modyfikacją w stosunku do oryginalnego przepisu z książki, była zamiana kostek
bulionowych na prawdziwy, aromatyczny
bulion drobiowy, dodatkowo też zmiksowałam zupę przed dodaniem
szpinaku. Polecam!Scroll down for recipe in English

(6-8 porcji)Składniki:2
marchewki, obrane i pokrojone w plasterki2
łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki2 średnie
cebule, obrane i pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku, obrane i pokrojone w plasterki1,8 l
bulionu warzywnego lub drobiowego
oliwa lub
olej rzepakowykawałek
imbiru wielkości kciuka, cienkie plasterki1/2-1 czerwona
papryczka chili, z usuniętymi pestkami, pokrojona w plasterki10
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki2 szklanki
czerwonej soczewicy7 szklanek listków
świeżego szpinakusól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz200 g szklanka
jogurtu naturalnegoPrzygotowanie:W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu
oliwę lub
olej rzepakowy, włóż wszystkie posiekane warzywa i dokładnie je wymieszaj. Smaż pod przykryciem przez około 10 minut, aż
marchewki zmiękną, a
cebula ładnie się zarumieni.Dodaj
bulion,
soczewicę,
imbir,
chili i
pomidorki, dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. lub do miękkości
soczewicy. Następnie zdejmij zupę z ognia i dokładnie zmiksuj. Teraz dodaj do niej
szpinak i ponownie podgrzewaj przez 30 sekund. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Wyłóż zupę do miseczek i podawaj z kleksem
jogurtu naturalnego.Smacznego!

English versionLentil and spinach soup(6-8 porcji)Ingredients:2 carrots, peeled and sliced2
celery stalks, sliced2 medium onions, peeled and roughly chopped2 cloves of garlic, peeled and sliced1 , 8 l chicken or vegetable stock
olive oil or canola oila thumb-sized piece of ginger root, thinly sliced1/2-1 fresh red
chili, seeded and sliced10 grape or cherry tomatoes, sliced in half2 cups red lentils7 cups fresh spinachsea salt and freshly ground black pepper200 g
natural yogurtPreparation:Put a large saucepan on medium heat and add tablespoons of
olive oil. Add all your chopped and sliced vegetables and mix together with a wooden spoon. Cook for around 10 minutes with the lid on until the carrots have softened but are still holding their shape, and the onion is lightly golden.Add the stock to the pan with the lentils, ginger,
chili and tomatoes. Give the soup a good stir and bring to a boil. Reduce the heat and simmer for 10 minutes with the lid on, or until the lentils are cooked. Take of the heat and puree until smooth and add the spinach and continue to cook for 30 seconds. Season well with salt and pepper.Divide between your serving bowls. Delicious topped with a dollop of
natural yogurt.Enjoy!

Share the post "Zupa z
soczewicą i
szpinakiem / Lentil and spinach soup"



