Wykonanie
Uczciwie przyznam,że jest to jedna z najlepszych zup jakie
jadłam. Być może też dlatego,że słodkie
ziemniaki gościły w moim domu po raz pierwszy:) Kupiłam 2 duże, tylko w taki sposób są pakowane w sklepach,taka też ilość jest niezbędna dla tego przepisu, chociaż Jamie we wstępie zaznacza, iż można zamienić je na
dynię piżmową. Chorizo jest teraz łatwo dostępne, chociaż niestety nie najtańsze. Przepis pochodzi z mocno eksploatowanej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować” .Polecam!Zupa ze słodkich
ziemniaków i chorizo (6-8 porcji)Składniki:2
marchewki, obrane i pokrojone w grube plasterki2
łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki2 średnie
cebule,obrane i grubo posiekane2 ząbki
czosnku,pokrojone w plasterki800 g słodkich
ziemniaków,obrane i pokrojone w grubszą kostkę200 g
kiełbasy chorizo,pokrojonej w plasterkimały pęczek
natki pietruszki,drobno posiekany
oliwa1 czubata łyżeczka
curry2 drobiowe lub warzywne kostki
bulionowe (poważnie! ja zastąpiłam 1,8 l
bulionu drobiowego)
sól,zmielony
pieprz1 świeża czerwona
papryczka chilli,pokrojona w drobną kostkę (do podania)Przygotowanie:Postaw sporej wielkości rondel na dużym ogniu i wlej 2 łyżki
oliwy.Dodaj wszystkie pokrojone i posiekane składniki oraz
curry i wymieszaj całość drewnianą łyżką.Gotuj ok. 10 min pod uchyloną pokrywką,aż
marchewki będą miękkie, ale nie stracą kształtu,a
cebula uzyska delikatnie złocisty kolor.Wrzuć kostki
bulionowe do dzbanka lub garnka i rozpuść je w 1,8 l wrzącej
wody z czajnika.Mieszaj,aż kostki się rozpuszczą,a następnie wlej do warzyw w rondlu (ja wlałam po prostu
bulion).Całość dokładnie wymieszaj i zagotuj.Zmniejsz ogień do małego i gotuj 10 min,aż słodkie
ziemniaki będą miękkie.Przypraw
solą i
pieprzem. Następnie zmiksuj zupę tak,aby uzyskała gładką konsystencję i posyp drobno posiekaną
papryczką chilli.Wlej do miseczek i podawaj.Smacznego!


Share the post "Zupa ze słodkich
ziemniaków i chorizo Jamiego Olivera"



