ßßß
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:2-3 plasterki boczku, pokrojone w kostkę2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego1 cebula, pokrojona kostkę1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę2 marchewki, pokrojone w kostkę1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 posiekanych listków szałwii6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego½ szklanki ulubionego ciemnego piwa1 liść laurowy½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera żółtego)sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oliwy, wrzuć boczek i usmaż do chrupkości, przez około 10 minut. Wyjmij boczek z garnka i przełóż na ręcznik papierowy.Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami.Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku.Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem i kapustą i podawaj.Smacznego!
Recipe in EnglishYoung cabbage, beer and cheese soup(6 servings)Ingredients:2-3 slices of bacon, chopped2 tbsp olive oil1 onion, chopped1 large clove garlic, minced2 carrots, sliced1 medium head of young cabbage, chopped and handful sliced super thin for topping4 medium potatoes, peeled and chopped6 sage leaves, chopped6 cups vegetable or chicken stock½ cup dark beer of choice1 bay leaf½ cup cheddar cheese, gratedsalt and pepper to tastePreparation:Heat 1 tbsp olive oil in a large soup pot on medium heat. Cook the bacon until nice and crispy, about 10 minutes. Remove the bacon to a plate with a paper towel on it, set aside to cool.Place the pan on medium heat, add the other tablespoon of olive oil. Add the onion, cook for about 5 minutes, until translucent. Stir in the carrots, cabbage and garlic. After 5 minutes, add the potatoes and sage and season with salt.Add stock, beer and bay leaf, bring to a boil, then reduce heat to simmer and cook uncovered for about 30 minutes, until the potatoes are soft.Dicsard the bay leaf, remove from heat, and puree with a handheld blender, or transfer to puree in a food processor. Season with salt and pepper to taste.Ladle the soup into bowls. Sprinkle bacon, cheddar and a bit of the shredded cabbage on top of each bowl and serve.Enjoy!
Share the post "Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup"


