Wykonanie
Share the post "Zupa krem z
młodej kapusty z
piwem i
serem / Young cabbage, beer and cheese soup"Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z
młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z
ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci
piwa:). Podana z chrupiącym
boczkiem, cieniutko poszatkowaną
kapustą i posypana
serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw
młodej kapusty dopóki możnaZupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:2-3 plasterki
boczku, pokrojone w kostkę2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego1
cebula, pokrojona kostkę1 duży ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę2
marchewki, pokrojone w kostkę1 średnia główka
młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania4 średnie
ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 posiekanych listków
szałwii6 szklanek
bulionu warzywnego lub drobiowego½ szklanki ulubionego
ciemnego piwa1
liść laurowy½ szklanki
startego sera cheddar (lub innego ulubionego
sera żółtego)
sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę
oliwy, wrzuć
boczek i usmaż do chrupkości, przez około 10 minut. Wyjmij
boczek z garnka i przełóż na ręcznik papierowy.Ponownie umieść garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką
oliwy, włóż
cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj
marchewkę,
kapustę i
czosnek, a po 5 minutach dodaj
ziemniaki i
szałwię, po czym dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Następnie wlej
bulion i
piwo, włóż
listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z
ziemniakami.Po tym czasie wyrzuć
liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Przełóż zupę do miseczek, posyp
boczkiem,
serem i
kapustą i podawaj.Smacznego!

Recipe in EnglishYoung cabbage, beer and cheese soup(6 servings)Ingredients:2-3 slices of bacon, chopped2 tbsp
olive oil1 onion, chopped1 large clove garlic, minced2 carrots, sliced1 medium head of young cabbage, chopped and handful sliced super
thin for topping4 medium potatoes, peeled and chopped6 sage leaves, chopped6 cups vegetable or chicken stock½ cup dark beer of choice1 bay leaf½ cup
cheddar cheese, gratedsalt and pepper to tastePreparation:Heat 1 tbsp
olive oil in a large soup pot on medium heat. Cook the bacon until nice and crispy, about 10 minutes. Remove the bacon to a
plate with a paper towel on it, set aside to cool.Place the pan on medium heat, add the other tablespoon of
olive oil. Add the onion, cook for about 5 minutes, until translucent. Stir in the carrots, cabbage and garlic. After 5 minutes, add the potatoes and sage and season with salt.Add stock, beer and bay leaf, bring to a boil, then reduce heat to simmer and cook uncovered for about 30 minutes, until the potatoes are soft.Dicsard the bay leaf, remove from heat, and puree with a handheld blender, or transfer to puree in a food processor. Season with salt and pepper to taste.Ladle the soup into bowls. Sprinkle bacon,
cheddar and a bit of the shredded cabbage on top of each bowl and
serve.Enjoy!

Share the post "Zupa krem z
młodej kapusty z
piwem i
serem / Young cabbage, beer and cheese soup"



