ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo

nazwa

Wykonanie

Share the post "Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo"
Dziś kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni, pomidorów podana z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem, przygotowana w szybkowarze, w związku z czym jest superszybka w wykonaniu. Odkryłam jego zalety całkiem niedawno, gdyż dostałam go w prezencie urodzinowym od rodziców mojej połówki i gwarantuję, że na przepisie na zupę się nie skończy:). Podam też normalny czas gotowania dla osób nieposiadających szybkowaru. Polecam!
Scroll down for English
Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem
(4-5 porcji)
Składniki:
700 g świeżej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
3 łyżki masła
1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę selera
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
800 ml bulionu z kurczaka
400 g (1 puszka), krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/8 łyżeczki chilli w płatkach (lub mielonego)
1/4 łyżeczki najlepiej świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/8 łyżeczki najlepiej świeżo startej gałki muszkatołowej
1 szklanka makaronu w kształcie ryżu, gotowanego (lub innego ulubionego w odpowiedniej ilości)
1 szklanka kurczaka ugotowanego lub usmażonego i pokrojonego w kostkę (lub więcej zgodnie z upodobaniami)
1/2 do 1 szklanki śmietanki 18 % (zgodnie z upodobaniami)
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
W garnku szybkowaru roztop na średnim ogniu masło. Włóż cebulę , seler, marchew i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej bulion z kurczaka, pomidory i włóż dynię. Dopraw chilli, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zamknij pokrywkę szybkowaru, ustaw go na wysokie ciśnienie i czas aktywnego gotowania pod ciśnieniem 10 minut (liczony bez nagrzewania się). Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, gotuj zupę na średnim ogniu przez 30 minut, lub do miękkości warzyw.
Po tym czasie zmiksuj zupę na gładkie puree, ja robię to bezpośrednio w garnku. Gotując na małym ogniu dodaj kurczaka, makaron,śmietankę, gotuj aż kurczak będzie odpowiednio ciepły. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
Rozlej do miseczek i udekoruj szczypiorkiem i śmietanką.
Smacznego!
English version
(4-5 servings)
Ingredients:
700 g of fresh pumpkin or butternut squash (peeled, and cubed)
3 tablespoons butter
1/2 cup onions, diced
1/2 cup celery, diced
1/2 cup carrots, diced
1 garlic clove, minced
800 ml chicken stock
400 g (1 can) diced tomatoes with juice
1/2 teaspoon italian seasoning
1/8 teaspoon dried red pepper flakes
1/4 teaspoon freshly ground black pepper
1/8 teaspoon freshly grated nutmeg
1 cup orzo, cooked
1 cup chicken, cooked and diced
1 to 1/2 cup half and half
green onion tops, sliced very thin (save for garnish)
Preparation:
Melt butter in pressure cooker pot. Sauté onions, celery, and carrots. Add garlic, stir briefly and add chicken stock, tomatoes and squash. Season with red pepper flakes, pepper and nutmeg.
Select high pressure and 10 minutes cook time (active), or cook for 30-40 min without pressure cooker.
Puree until mixture is very smooth . Simmer and add chicken, orzo, and half and half and heat until chicken is heated. Season with salt and pepper if necessary.
Serve garnished with thinly sliced green tops of onions and a swirl of half and half.
Enjoy!
Share the post "Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo"
Źródło:http://karmelowy.pl/zupa-dyniowa-z-kurczakiem-i-makaronempumpkin-soup-with-chicken-and-orzo