Wykonanie
Share the post "Zupa dyniowa z
kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo"Dziś kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni,
pomidorów podana z
makaronem w kształcie
ryżu i
kurczakiem, przygotowana w szybkowarze, w związku z czym jest superszybka w wykonaniu. Odkryłam jego zalety całkiem niedawno, gdyż dostałam go w prezencie urodzinowym od rodziców mojej połówki i gwarantuję, że na przepisie na zupę się nie skończy:). Podam też normalny czas gotowania dla osób nieposiadających szybkowaru. Polecam!Scroll down for EnglishZupa dyniowa z
kurczakiem i
makaronem(4-5 porcji)Składniki:700 g świeżej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę3 łyżki
masła1/2 szklanki drobno posiekanej
cebuli1/2 szklanki pokrojonego w kostkę
selera1/2 szklanki pokrojonej w kostkę
marchewki1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę800 ml
bulionu z kurczaka400 g (1 puszka), krojonych
pomidorów1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1/8 łyżeczki
chilli w płatkach (lub mielonego)1/4 łyżeczki najlepiej świeżo mielonego
czarnego pieprzu1/8 łyżeczki najlepiej świeżo startej
gałki muszkatołowej1 szklanka
makaronu w kształcie
ryżu, gotowanego (lub innego ulubionego w odpowiedniej ilości)1 szklanka
kurczaka ugotowanego lub usmażonego i pokrojonego w kostkę (lub więcej zgodnie z upodobaniami)1/2 do 1 szklanki
śmietanki 18 % (zgodnie z upodobaniami)
szczypiorek do posypaniaPrzygotowanie:W garnku szybkowaru roztop na średnim ogniu
masło. Włóż
cebulę ,
seler,
marchew i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj
czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej
bulion z kurczaka,
pomidory i włóż
dynię. Dopraw
chilli,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Zamknij pokrywkę szybkowaru, ustaw go na wysokie ciśnienie i czas aktywnego gotowania pod ciśnieniem 10 minut (liczony bez nagrzewania się). Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, gotuj zupę na średnim ogniu przez 30 minut, lub do miękkości warzyw.Po tym czasie zmiksuj zupę na gładkie puree, ja robię to bezpośrednio w garnku. Gotując na małym ogniu dodaj
kurczaka,
makaron,
śmietankę, gotuj aż
kurczak będzie odpowiednio ciepły. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem jeżeli to konieczne.Rozlej do miseczek i udekoruj
szczypiorkiem i
śmietanką.Smacznego!

English version(4-5 servings)Ingredients:700 g of fresh pumpkin or butternut squash (peeled, and cubed)3 tablespoons butter1/2 cup onions, diced1/2 cup
celery, diced1/2 cup carrots, diced1 garlic clove, minced800 ml chicken stock400 g (1 can) diced tomatoes with juice1/2 teaspoon italian seasoning1/8 teaspoon dried red pepper flakes1/4 teaspoon freshly ground black pepper1/8 teaspoon freshly grated nutmeg1 cup orzo, cooked1 cup chicken, cooked and diced1 to 1/2 cup half and halfgreen onion tops, sliced
very thin (save for garnish)Preparation:Melt butter in pressure cooker pot. Sauté onions,
celery, and carrots. Add garlic, stir briefly and add chicken stock, tomatoes and squash. Season with red pepper flakes, pepper and nutmeg.Select high pressure and 10 minutes cook
time (active), or cook for 30-40 min without pressure cooker.Puree until mixture is
very smooth . Simmer and add chicken, orzo, and half and half and heat until chicken is heated. Season with salt and pepper if necessary.
Serve garnished with thinly sliced green tops of onions and a swirl of half and half.Enjoy!Share the post "Zupa dyniowa z
kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo"



