ßßß
(4-6 porcji)Składniki:2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry1 bakłażan pokrojony w 0,5 cm plastry4 łyżki oleju rzepakowego250 g leśnych grzybów (lub pieczarek), pokrojonych w grube plastry1 żółta i czerwona papryka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w 1,5 cm kawałki400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki1 duża cebula pokrojona na plasterki1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 0,5 cm plasterkisól, pieprz1 łyżka masła100 g sera gouda, startego na tarce100 g mozzarelli, startej na tarcePrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść masłem odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne.Umieść plasterki cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego.Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż przez kilka minut do zeszklenia, po czym dodaj grzyby, paprykę i pomidorki. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut, po czym także przełóż do naczynia żaroodpornego.W międzyczasie obgotuj w osolonym wrzątku ziemniaki przez około 10 minut i przełóż do naczynia żaroodpornego.Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj i posyp serami. Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 20 minut i podawaj.Smacznego!
English versionBaked potatoes with mushrooms and vegetables(4-6 servings)Ingredients:2 small zucchini, cut into 0 . 5 cm slices1 eggplant cut into 0.5cm slices4 tablespoons canola oil250g wild mushrooms (or button mushrooms), cut into thick slices1 yellow and red bell peppers, seeded and cut into 1 . 5 cm pieces400 g cherry tomatoes, halved1 large onion, cut into slices1 kg potatoes, peeled and cut into 0.5cm slicessalt and pepper1 tablespoon butter100 g of gouda cheese, grated100 g of mozzarella cheese, gratedPreparation:Preheat the oven to 180 ° C, grease with butter large casserole dish.Place the sliced zucchini and eggplant in a colander season with salt and leave to the sink for 15 minutes. Next rinse with dry with paper towels.Heat the oil over medium heat in a large pan, add prepared slices (in batches) and cook until slightly browned, and place in the casserole dish.In the same pan, heat remaining 2 tablespoons of oil and add onions. Cook for a few minutes until translucent, add the mushrooms, peppers and tomatoes. Season with salt and pepper and cook, stirring occasionally for 10 minutes and place in the casserole dish.In the meantime, cook the potatoes in salted boiling water for about 10 minutes, drain and place in the casserole dish with other veggies.Season with salt and pepper, mix and sprinkle with gouda and mozzarella cheese. Bake in preheated oven for 20 minutes and serve.Enjoy!
Share the post "Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables"


