ßßß
Składniki:· 1/2 dużej dyni· 1 duża cebula biała· 2 małe cebule czerwone· 1 papryka czerwona· 1 papryka zielona· 4 małe ziemniaki· 1 średnia cukinia· kilka łyżek oleju rzepakowego· sól· pieprz· 300 g sera feta· pomidorki koktajlowe - 300 gDynię dzielimy na pól, wydrążamy środek, obieramy ze skórki i wykrawamy zgrabną, niezbyt małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę zbliżoną do kostki dyni. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię ze skórką kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy (niezbyt dużo, później dodamy słoną fetę) i pieprzymy. Przekładamy do dwóch dużych naczyń żaroodpornych. Pieczemy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie warzywa przekładamy do jednego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy fetę pokrojoną w kostkę. Pomiędzy kostki sera układamy pomidorki koktajlowe. Pieczemy jeszcze ok. 15 minut, aż pomidorki zaczną pękać. Pyszna zapiekanka gotowa. Smacznego!