Wykonanie
Share the post "Zapiekanka makaronowa z
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake"Dziś przedstawiam pomysł na szybki i pyszny obiad w zabieganym tygodniu.
Makaron w
sosie pomidorowym z kawałkami
kurczaka,
szpinakiem i
grzybami, zapieczony pod grubą warstwą
mozzarelli. Takie połączenie zawsze i wszystkim smakuje. Polecam!Scroll down for recipe in English
(6 porcji)Składniki:220 g ulubionego
makaronu1
cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka
czosnku przeciśniętego przez praskę300 g mrożonego lub
świeżego szpinaku, podgrzanego przez 4 minuty w mikrofalówce, odciśniętego z nadmiaru
wody2
piersi kurczaka bez skóry i kości, pokrojone w kostkę220 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki1 puszka (400 g) krojonych
pomidorów200 g
serka śmietankowego2 szklanki startej na tarce
mozzarelli2 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
ziół prowansalskichsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść średniej wielkości naczynie do zapiekania.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale odcedź je chwilę przed momentem osiągnięcia al dente. Przelej go zimną
wodą aby zatrzymać proces gotowania.Na patelni rozgrzej na średnim ogniu trochę
oleju i zeszklij
cebulę wraz z
czosnkiem. Następnie dodaj
kurczaka i dokładnie obsmaż z każdej strony aż będzie gotowy. Dopraw całość
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Na koniec wmieszaj
pieczarki i smaż, aż odparują ich
soki, około 10 minut.W dużej misce lub już bezpośrednio w naczyniu do zapiekania wymieszaj
makaron,
kurczaka,
pomidory,
szpinak,
serek śmietankowy i
cukier, po czym posyp całość
serem.Piecz przez 15 minut bez przykrycia, aż
ser się roztopi, po czym włącz funkcję grilla 2-3 minuty aby się ładnie zarumienił.Podawaj zapiekankę natychmiast.Smacznego!
English versionChicken, mushroom and spinach pasta bake(6 servings)Ingredients:220 g pasta1 onion, diced1 teaspoon garlic, minced300 g fresh or frozen spinach, cooked for 4 minutes in a microwave and drained of water2 boneless, skinless chicken breasts, cubed220 g mushrooms, sliced1 can (400 g) diced tomatoes200 g cream cheese2 cups
mozzarella cheese, shredded2 teaspoons sugar1/4 teaspoon provencal herbssalt and pepper to tastePreparation:Preheat the oven to 180 oC and grease medium baking dish.Cook the pasta according to package directions, until just before al dente. Drain the pasta and rinse with cold water.Saute the onions and garlic in
olive or canola oil over medium high heat until translucent. Add chicken cubes and cook until cooked through. Season with salt, pepper and herbs and mix to combine. Add mushrooms and simmer until the mushrooms cook down and liquid evaporates, about 10 minutes.In a large mixing bowl, combine the pasta, chicken mixture, tomatoes with their liquid, spinach, cream cheese and sugar.Spread the pasta mixture onto a baking dish and top with the cheese. Bake for 15 minutes uncovered until cheese
melts and is bubbly. Broil for 2-3 minutes if needed to get a golden crust.
Serve hot!Enjoy!
Share the post "Zapiekanka makaronowa z
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake"