ßßß Cookit - przepis na Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą

Gnocchi zapiekane z warzywami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Ach, co to była za zapiekanka! Pyszna i sycąca!
Iście włoskie klimaty i zapachy rozniosły się po domu :)
Można zapiekać dłużej, ale ja nie lubię takiej skorupy, wolę jak ser się ciągnie :)
Polecam!
Co trzeba?
1 mieszanka włoska (450 g)
1 opakowanie gnocchi (600 g)
1 puszka pomidorów
2 opakowania mozzarelli (2x 125 g)
2 łyżki pesto
2-3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie (jeśli nie ma w mrożonce)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Co i jak?
Gnocchi przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzić, ostudzić.
Na dużej patelni rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy posiekany czosnek, warzywa i smażymy
około 10 minut. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy (jeśli macie w mrożonce), jeśli nie- dodajecie extra zioła prowansalskie- duuużo + sól, pieprz do smaku.
Smażyć całość kolejne 10 minut, aż sosik pomidorowy zgęstnieje.
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego/do zapiekania wrzucić warzywa. Pesto wymieszać z kluskami. Całość wymieszać.
Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekać 15-20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2014/09/gnocchi-zapiekane-z-warzywami-i.html