Wykonanie
Ach, co to była za zapiekanka! Pyszna i sycąca!Iście włoskie klimaty i zapachy rozniosły się po domu :)Można zapiekać dłużej, ale ja nie lubię takiej skorupy, wolę jak
ser się ciągnie :)Polecam!Co trzeba?1 mieszanka włoska (450 g)1 opakowanie gnocchi (600 g)1 puszka
pomidorów2 opakowania
mozzarelli (2x 125 g)2 łyżki pesto2-3 ząbki
czosnkuzioła prowansalskie (jeśli nie ma w mrożonce)
sól,
pieprztłuszcz do smażeniaCo i jak?Gnocchi przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu, odcedzić, ostudzić.Na dużej patelni rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy posiekany
czosnek, warzywa i smażymyokoło 10 minut. Następnie dodajemy
pomidory i
przyprawy (jeśli macie w mrożonce), jeśli nie- dodajecie extra
zioła prowansalskie- duuużo +
sól,
pieprz do smaku.Smażyć całość kolejne 10 minut, aż sosik
pomidorowy zgęstnieje.Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego/do zapiekania wrzucić warzywa. Pesto wymieszać z kluskami. Całość wymieszać.Na wierzch ułożyć pokrojoną w plastry
mozzarellę. Zapiekać 15-20 minut.Smacznego!